Kakkosena pullolle

Riikka, 28 Isäni kuoli rapajuoppona pari vuotta sitten. Kuolema oli kaikessa surullisuudessaan helpotus. Se lopetti jatkuvan murehtimisen isästä ja syyllisyyden … Jatka lukemista Kakkosena pullolle

Riikka, 28
Isäni kuoli rapajuoppona pari vuotta sitten. Kuolema oli kaikessa surullisuudessaan helpotus. Se lopetti jatkuvan murehtimisen isästä ja syyllisyyden siitä, etten voi häntä auttaa. Kuolemaan loppui myös toivoton odotus siitä, että isäni joskus lopettaisi juomisen. Vielä aikuisenakin odotin, että isä yhtäkkiä muuttuisi ja kerrankin tekisimme jotain yhdessä. Minulla oli lapsellisia kuvitelmia siitä miten vaikka heittelisimme koripalloa yhdessä. Isän eläessä odotin, että hän kääntyisi puoleeni, katsoisi minua silmiin ja näkisin hänen silmistään että hän välitti. Isän kuolemaan loppuivat pettymykset kun näin ei koskaan käynytkään.

Minulle tärkeimmät selviytymiskeinot ovat olleet aihetta käsittelevät kirjat, jotka ovat auttaneet ymmärtämään tilannetta ja omaa käyttäytymistäni. Olen saanut erityisesti apua Tommy Hellstenin kirjoista. Moni tuntuu niitä kritisoivan, mutta itse olen saanut niistä paljon ymmärrystä muuten käsittämättömiin tunteisiini. Myös jutteleminen samanlaisia kokemuksia läpikäyneiden ystävien kanssa on auttanut toipumaan.

Ymmärsin, että isäni on alkoholisti vasta joskus 18-20 –vuotiaana. Muutaman vuoden kuluttua siitä aloin miettiä miksi tunnen pahaa oloa, vaikka elämän pitäisi tuntua varsin ihanalta. Olin selittämättömällä tavalla onneton. Ihmettelen miksi kukaan ei silloin tullut sanomaan etteivät tuntemukseni olleet normaaleja. Velloin itsesäälissä, kunnes aloin hahmottaa mistä on oikeastaan kysymys.

Suhteeni alkoholiin ei vieläkään ole tasapainoinen. En osaa luontevasti suhtautua juoviin ihmisiin ja miksi pitäisikään? Itse en oikeastaan juo ollenkaan ja koen oloni ulkopuoliseksi humalaisten kanssa. Äitini kanssa en alkoholista voi keskustella. Vaikka äitini ei juokaan, liittyy aiheeseen niin paljon syyllisyyttä ja häpeää, että emme voi keskustella siitä ollenkaan. Onneksi ympärilläni on ihmisiä, joilla on hyvin samanlainen tausta kuin minulla. Se on auttanut todella paljon.

Nykyään tunnistan taustastani johtuvat pahanolon tunteet. Pystyn käsittelemään ne aivan eri tavalla kuin ennen, eivätkä huonot kaudet jatku kovinkaan kauan. Otan myös haasteita vastaan aivan uudella tarmolla ja muistan muistuttaa itseäni siitä, että saan olla onnellinen ja myös minulle sallitaan hyviä asioita elämässä. Kun olen uskaltanut näin ajatella, on hyviä asioita alkanutkin osua kohdalleni. Kyllä tästä vielä hyvä tulee!

Kirjallisuutta alkoholistien aikuisille lapsille

Janet G Woititz: Irti noidankehästä – alkoholistien aikuiset lapset
Irti noidankehästä on perustana AAL (Alkoholistien aikuiset lapset) –ohjelmissa. Se on myös erinomainen itsehoito-opas, ensimmäinen askel kohti toipumista.
Irti noidankehästä käsittelee hyvin selkeästi ja yksinkertaisesti mitä alkoholistin lapselle tapahtuu lapsuudessa ja miten lapsuus vaikuttaa aikuisiällä esimerkiksi heikkona minäkuvana. Kirja listaa piirteitä ja ominaisuuksia, joita alkoholistien aikuisilla lapsilla esiintyy, hyväksytyksi tulemisen tarpeesta armottomuuteen itseä kohtaan. Kirja kannustaa ottamaan vastuun omista tekemisistään, sekä tekemään tietoisia valintoja.
Irti noidankehästä pyrkii nimensä mukaisesti katkaisemaan alkoholismin tuoman pahoinvoinnin kierteen. Kirjan lopussa on selkeä osio siitä, miten alkoholistin aikuinen lapsi voi välttää siirtämästä kokemuksiaan omiin lapsiinsa ja sen sijaan tarjota omille lapsilleen sen lapsuuden, jota hän itse ei koskaan saanut kokea.


Tommy Hellsten: Virtahepo olohuoneessa
Virtahepo olohuoneessa on jo klassikko, josta moni alkoholistiperheen lapsi on saanut tukea, ymmärrystä ja ponnahdusalustan eheytymiselleen. Tommy Hellsten on tunnettu terapeutti, joka kirjassaan antaa avaimia toipumiseen lapsuudesta, joka hurahti ohi voimakkaan ilmiön, esimerkiksi alkoholismin, varjossa.
Kirja esittelee läheisriippuvaisuuden käsitteen ja selittää monia alkoholistiperheen käyttäytymismalleja. Hellsten antaa pitkän ammatillisen kokemuksensa lukijan avuksi selkeissä vinkeissä mahdolliseen toipumiseen. Hän listaa kirjassa toipumisen kolme eri vaihetta; tunnistamisen, läpielämisen ja ymmärtämisen. Kirja myös peräänkuuluttaa oman sisäisen lapsen löytämistä, oman sisäisen lapsen päästämistä vapaaksi.

Robert J. Meyers ja Brenda L. Wolfe:
Rakkaasta raitis – Vaihtoehtoja nalkuttamiselle, anelulle ja uhkailulle
Tämä erinomaisen ratkaisukeskeinen kirja on välttämätöntä luettavaa jokaiselle, joka on yrittänyt saada alkoholistiläheistään lopettamaan juomisen. Juuri kuten nimessä luvataan, kirja tarjoaa vaihtoehtoja nalkuttamiselle, anelulle ja uhkailulle, joihin moni alkoholistin rakas hätäpäissään on sortunut. Rakkaasta raitis antaa alkoholistin läheiselle luvan olla terveellä tavalla itsekäs, huolehtia itsestään ja mikä parasta, tehdä juomattomuudesta houkuttelevamman vaihtoehdon alkoholistille.
Kirja pistää ajattelemaan omia käyttäytymismalleja ja tarjoaa uusia näkökulmia alkoholistin rinnalla elämiseen. Monella alkoholistin rakkaalla lienee harhakäsitys, että nalkuttaminen, jatkuva juomiseen puuttuminen sekä oma uhrautuminen saavat juomisen joskus loppumaan. Kirja kyseenalaistaa tämän äärimmäisen energiaa tuhlaavan tavan olla ja tarjoaa tilalle käyttäytymismalleja, jotka saavat alkoholistin lähimmäisen tuntemaan omanarvontuntoa ja ottamaan vastuun omasta käyttäytymisestään, jättäen alkoholistin ottamaan vastuun omastaan.
Kirja kattaa laajan kirjon suhteita, joissa toinen on alkoholisti ja toinen raitistumista toivova läheinen. Avioparit, isät ja tyttäret, äidit ja pojat – kaikki käsitellään tutulta tuntuvien esimerkkien kautta. Ongelman syyt, seuraukset ja keinot ratkaista käydään läpi, ja lopulta on ihanan helpottava lukea miten käyttämällä kirjan tarjoamia käyttäytymismalleja tilanne paranee: alkoholistin läheinen saa oman elämänsä takaisin, alkaa tuntea olevansa vahvoilla jälleen ja alkoholistikin saattaa lopettaa juomisensa, kun syyllistäminen ja syyllisyys vähenevät ja raittius tuntuu vähemmän pelottavalta vaihtoehdolta.

Teksti: Sanna Stellan, kuvitus: Tuuli Hypén

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Yksi vastaus aiheeseen

Kakkosena pullolle

  1. Paluuviite: Lapua Perhe

Keskustelussa ovat nyt jo muut aiheet. Tähän aiheeseen ei oteta enempää kommentteja.