Tiedote/Syöpäjärjestöt: Melkein puolet syövistä voitaisiin ehkäistä omilla valinnoilla

Syöpäjärjestöt muistutti Maailman syöpäpäivänä 4. helmikuuta, että useita syöpiä voidaan tehokkaasti ehkäistä omilla valinnoilla. Kaikkein tehokkain keino vaikuttaa omaan syöpäriskiinsä … Jatka lukemista Tiedote/Syöpäjärjestöt: Melkein puolet syövistä voitaisiin ehkäistä omilla valinnoilla

Syöpäjärjestöt muistutti Maailman syöpäpäivänä 4. helmikuuta, että useita syöpiä voidaan tehokkaasti ehkäistä omilla valinnoilla. Kaikkein tehokkain keino vaikuttaa omaan syöpäriskiinsä on pysyä tupakoimattomana. 80-90 prosenttia keuhkosyövistä aiheutuu tupakoinnista ja tupakka aiheuttaa muitakin syöpiä, kuten suu-, kurkku- ja vatsasyöpää. Tupakoinnin lopettaminen vähentää nopeasti syövän vaaraa. Lopettamisen hyöty näkyy jo viiden vuoden kuluessa ja hyöty on sitä suurempi mitä pidempi aika tupakoinnin lopettamisesta on kulunut.

Toinen tärkeä valinta on ravinto, joka aiheuttaa teollistuneissa maissa noin kolmasosan kaikista syöpätapauksista joko suoraan tai välillisesti. Erityisesti ylipaino lisää syöpäriskiä. Syöpämuotoja, joiden vaaraan ravinnolla katsotaan olevan eniten vaikutusta, ovat ruokatorvi-, maha-, paksusuoli-, peräsuoli-, haima-, rinta-, virtsarakko-, keuhko-, eturauhas- ja kohdunrungon syöpä.

Ravinnon laadullakin on merkitystä, vähärasvainen kuitupitoinen ruokavalio, johon kuuluu runsaasti vihanneksia ja hedelmiä on paras. Riittävä määrä (400-500 grammaa päivässä) vihanneksia ja hedelmiä vähentävät esimerkiksi suu-, nielu-, kurkunpää-, ruokatorvi-, maha-, ja paksu- ja peräsuolen syöpää.

Riittävällä liikunnalla voidaan pienentää syöpäriskiä, esimerkiksi rintasyövän ja paksusuolisyövän riskiä voidaan pienentää 25 prosentilla. Riittävää liikuntaa aikuiselle on esimerkiksi puoli tuntia reipasta kävelyä viitenä päivänä viikossa. Lasten pitäisi liikkua joka päivä noin tunnin ajan.

Alkoholin käyttö lisää riskiä sairastua moniin syöpiin, ainakin suu-, kurkku-, kurkunpää-, rinta-, suolisto-, ja maksasyöpään. Syöpään liittyvän näytön perusteella on suositeltavaa, ettei alkoholijuomia juoda lainkaan. Rajat, joita ei ainakaan pitäisi ylittää, ovat kaksi alkoholiannosta päivässä miehille (esimerkiksi noin 25 cl viiniä) ja yksi annos naisille (noin 12 cl viiniä).

Ylemmän ruuansulatuskanavan syöpien riski kasvaa voimakkaasti, kun ylitetään kaksi alkoholiannosta päivässä. Jos juo yli litran viiniä päivässä, riski on jo 4-6-kertainen kohtuukäyttäjiin verrattuna.

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Olet ensimmäinen ottamassa kantaa! Tähän aiheeseen ei ole vielä annettu yhtään vastausta.