Hevimies sanoo ei

Bändin korkea työmoraali Moni juomattomuuspäätöksen tehnyt kokee olevansa hyvinkin yksinäinen. Annalalla ei tätä ongelmaa koskaan ollutkaan. Sen lisäksi, että hän … Jatka lukemista Hevimies sanoo ei


Bändin korkea työmoraali

Moni juomattomuuspäätöksen tehnyt kokee olevansa hyvinkin yksinäinen. Annalalla ei tätä ongelmaa koskaan ollutkaan. Sen lisäksi, että hän luonnostaan viihtyy hyvin omissa oloissaan, niin hänen sosiaalinen piirinsä on laaja.
– Minullahan on jo sen verran ikää, että tuttavapiirissä monilla on lapsia. Silloinhan tapaamiset ihmisten kanssa, jotka juovat,  muuttuvat tottakai pullonkilistelystä enemmän kahvipöytäkeskusteluiksi. Sen lisäksi minulla on paljon absolutistiystäviä, vaimo ja lapsi. Yksinään viihdyn lenkkipolulla ja luonnossa.
Bändin työmoraali on myös nykyään niin korkea, että esimerkiksi kokonainen treenipäivä saattaa mennä niin, että kukaan ei juo kaljan kaljaa.
– Iän myötä jätkille on tullut sellainen mentaliteetti, että arjessa juominen on täysin järjetön asia. Eivät he kunnioituksesta minua kohtaan ole juomatta, ihan yhtä hyvin he voisivat sen oluen korkatakin.
Laulajalle ongelma ei siis ole itse ihmiset ja heidän alkoholin käyttönsä, vaan siihen Suomessa liittyvät normit.
– Yhteiskunnassa vallalla oleva ajatus, että juomatta oleminen on epänormaalia, häiritsee minua suunnattomasti. Vielä nykyäänkin saattaa tulla keikkareissulla vastaan tilanteita, joissa esimerkiksi takahuoneessa ei ole yhtään virvoitusjuomaa joka ei sisältäisi alkoholia. Olettamus, että raitista muusikkoa ei olekaan, on edelleenkin vahva.
Kiusalliseksi hän kokee myös tilanteet, joissa joku tulee tarjoamaan hänelle jo ostamaansa alkoholijuomaa.
– Silloin loukkaa väkisinkin tarjoajaa joutuessaan kieltäytymään vakaumuksensa vuoksi, vaikka ei kenenkään mieltä halua pahoittaakaan.

Aikuisten musiikkia
Annala tiedostaa olevansa roolimalli monille teini-ikäisille, mutta minkäänlaista kasvattajan viittaa hän ei suostu harteilleen ottamaan.
– Minä teen musiikkia aikuisena aikuisille kuulijoille. Se että sitä kuuntelee myös nuoriso on hienoa, mutta ei lähtökohtainen tarkoitus. En ole koskaan halunnut opastaa tai opettaa ketään. Jos joku teini ottaa minusta mallia, niin hyvä. Nuorille on turha paasata, vaan näyttää oman esimerkinsä kautta mahdollisia toimintatapoja. Mutta kasvattajaksi en siis suostu.
Juomisen lopettamisen jälkeen Annala jätti takaoven sen verran raolleen, että poltti harvoin pilveä. Sekin hänen mukaansa jäi kuitenkin melkein saman tien.
– Alkuun koin että alkoholi oli minulle ongelma, mutta pian tajusin että se on kaikki päihteet. En vain pidä päihtymisestä enkä itsestäni joka minusta tulee niiden vaikutuksen alaisena. Minulle on ihan sama mitä lainsäädäntö sanoo alkoholista tai miedoista huumeista. Mielestäni ne ovat kaikki myrkkyä.
Hevimuusikoiden joukossa Annala on eikoinen tapaus myös siinä mielessä, että hän on avoimesti uskovainen. Sen kummempaa meteliä hän ei ole tästäkään asiasta pitänyt, mutta on valmis kuitenkin puhumaan siitä. Raitistumisella ja uskonnollisuudella ei ollut hänen tapauksessaan keskenään tekemistä.
– Hengellinen ihminen olen ollut aina. Mutta uskonnollisuus tuli mukaan vasta myöhemmällä iällä kahdeksan vuotta raitistumisen jälkeen.
Laulaja kokee, että hänet on ihmisenä helpompi määrittää niiden asioiden kautta joita hän ei tee, kuin niiden joita tekee.
– Minähän kieltäydyn päihteiden lisäksi myös eläinkunnan tuotteista melkein kokonaan, eli olen vegaani. Olen mies, jonka voi määrittää negaatioiden kautta, hän lopettaa naureskellen.

Teksti: Aki Lehti  kuva: Eero Kokko

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Olet ensimmäinen ottamassa kantaa! Tähän aiheeseen ei ole vielä annettu yhtään vastausta.