Mervi Hara herättää päättäjiä

Aina välillä meinaa Mervi Haralta loppua usko – Viimeksi viime vuoden loppupuolella, kun tupakkalain muutosesitys juuttui perustuslakivaliokuntaan, ajattelin, etten jaksa … Jatka lukemista Mervi Hara herättää päättäjiä

Aina välillä meinaa Mervi Haralta loppua usko
– Viimeksi viime vuoden loppupuolella, kun tupakkalain muutosesitys juuttui perustuslakivaliokuntaan, ajattelin, etten jaksa tätä työtä enää päivääkään.
Mutta sitten asiat etenivät taas, ja lähes 30 vuotta tupakoinnin vastaista lobbaustaistelua käynyt Hara tietää tekevänsä tärkeää työtä. Hienoja hetkiä on sittenkin enemmän kuin ”turpiin tulemista”, kuten Hara epäonnistumisen hetkiään kuvaa.
– Lobbarin hyvänä päivänä voisi pitää vaikkapa sitä päivää vuonna 1995, kun lähdin eduskuntaan katsomaan työpaikkatupakoinnin kieltävän lain käsittelyä.
Mervi Hara on työskennellyt 21 vuotta Suomen ASHin toiminnanjohtajana. Kansanterveysjärjestön päämääränä on tehdä Suomesta savuton vuoteen 2040 mennessä. Tärkein toimintatapa on jakaa päättäjille faktatietoa tupakan terveysvaikutuksista ja siitä, mikä kaikki lisää esimerkiksi nuorten tupakointia.
1995 Hara ja muut terveyspuolen ihmiset olivat nähneet valtavasti vaivaa tiedon keräämiseksi ja päättäjille siirtämiseksi. Vastapuolella, tupakkateollisuuden lobbareilla, oli rahaa, mutta terveysväellä oli sydän mukana. Tulokset ylittivät odotukset.
– Loksahtikohan suuni lehterillä auki, kun tupakan myynti-ikäraja nostettiin 16 vuodesta 18 vuoteen. Katselin vierellä istuvia tupakkateollisuuden edustajia ja mietin, että teille kävikin nyt huonommin, Hara muistelee.

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet ensimmäinen ottamassa kantaa! Tähän aiheeseen ei ole vielä annettu yhtään vastausta.