Mervi Hara herättää päättäjiä

Pätkäpolitiikka vaaraksi terveydelle Paljon muutakin on Hara muiden väsymättömien lobbarien kanssa saanut aikaan. Esimerkiksi 80-luvun lopulla pidettiin aivan käsittämättömänä ajatuksena, … Jatka lukemista Mervi Hara herättää päättäjiä

Pätkäpolitiikka vaaraksi terveydelle
Paljon muutakin on Hara muiden väsymättömien lobbarien kanssa saanut aikaan. Esimerkiksi 80-luvun lopulla pidettiin aivan käsittämättömänä ajatuksena, ettei lentokoneissa voisi tupakoida. Kiitos terveyden esitaistelijoiden, tämän päivän nuoret eivät enää tiedä, että lentokoneissa on joskus saanut tupakoida.
– Nyt eduskunnassa päätetään siitä, muutetaanko tupakkalain tavoitepykälä vähentämispolitiikasta lopettamispolitiikaksi, Hara toteaa.
Terveys kiinnostaa joitakin kansanedustajia enemmän kuin toisia. Joillakuilla on mielessään ”toiset poliittiset realiteetit.”
– Kun kansanedustajan argumentit osuvat yksi yhteen tupakkateollisuuden argumenttien kanssa, en voi olla miettimättä, että onkohan tuo itse keksittyä.
Tavoite tupakoinnin lopettamisesta on saanut tupakkayhtiöiden valjastamat hevot hirnumaan salakuljetuksesta, salapoltosta, rikollisuuden kasvusta. Hara kuulee tässä ohjattua keskustelua; huoli ei vaikuta aidolta. Rikollisuuden vastustamiseksi voisi tehdä paljon oikeaakin työtä, tupakoinnin puolustamisen sijaan.
– Jokaisella on oikeus puhua niin kuin haluaa. Minä en vaan voi ymmärtää, minkä takia jarrutetaan muutoksia, jotka normaalilla järjellä ajateltuna edistävät terveyttä, Mervi Hara miettii.
Terveyden esitaistelijoiden harmeihin lukeutuu puoluepolitiikka, jossa terveysasioita ei katsella terveyden kannalta vaan puoluepoliittisen taistelun näkökulmasta. Neljän vuoden sykli -ajattelu rapauttaa poliitikkojen sitoutumista. Jos päätös terveyden hyväksi on mediaepäseksikäs, päättäjä voi jättää sen antamatta, ettei vain riskeeraisi tulevia ääniään.
– Valtiovarainministeriö on voimakas, samoin kauppa- ja teollisuusministeriö. Niiden näkökulmasta talous on pääasia ja muut asiat, kuten terveys, sivuseikkoja. Terveyskulut näyttävät pohjattomalta suolta, koska haittojen vähenemisestä tulee säästöjä niin hitaasti.

Yhteinen päämäärä alkoholin suhteen puuttuu
Tupakasta on saatu tukeva niskaote, eikä tulevaisuus lupaa mokomalle tappavalle myrkylle enää kissanpäiviä. Alkoholi on kuitenkin Mervi Haran suureksi suruksi päättäjille yhä ”pyhä lehmä”.
– Alkoholi on tuotu niin tiiviisti osaksi suomalaista kulttuuria, että täällä on vaikeampaa kieltäytyä juomasta kuin juoda. Jos nykyään joku tahtoo polttaa sisällä, niin kaikki paheksuvat, että mitäs siinä oikein aiot. Mutta jos taas ei juo, muut kysyvät, että no minkä takia et nyt voi ottaa.
– Yksi pääsky ei tee pesää, vaan muutokseen tarvitaan pitkä, pitkä aika ja kulttuurinkin on muututtava, Hara arvelee.
Sinällään alkoholiteollisuuden toimintatavat ja argumentit eivät ole tupakkateollisuuden toimintatapoja ja argumentteja kummempia. Siksi Hara uskookin, että taistelua viinan kiroja vastaan voidaan käydä samoin asein kuin voitokasta taistelua tupakoinnin kukistamiseksi.
Se, mikä vielä puuttuu, on yhteinen tahtotila.
– Kirkas, selkeä yhteinen päämäärä on tärkeä asia, niin kuin tupakoinnin suhteen savuton Suomi 2040. Meidän pitää alkoholinkin suhteen miettiä, mitä me todella ihan oikeasti haluamme.
Jos kaikkien yhteisenä tavoitteena on vaikkapa alaikäisten raitistaminen, ei pelkkä valistus riitä mihinkään. Ei taatusti, jos yleinen ilmapiiri on sellainen, että juomat ja juojat näkyvät niin katukuvassa kuin telkkarissakin, ennen nuorten oikeaa nukkumaanmenoaikaa. Siis älä tee niin kuin minä teen vaan niin kuin minä sanon.
– En näe mitään perusteita sille, että alkoholia pitää mainostaa. Jos joku kaipaa tietoa alkoholituotteista, niin sitä saa Alkosta, Mervi Hara suomii.
– Mainonta luo hyväksyttävyyden ilmapiirin ja herättää aidosti nuoren kiinnostuksen.
Mervi Haran omat lapset ovat jo pian kolmikymppisiä. Hän kokee elävänsä kovin eri maailmassa kuin ne tämän päivän ja tulevien päivien nuoret, joiden terveyden eteen hän tekee työtä.
Silti maailmat kohtaavat välillä, kannustavan palautteen muodossa. Eräskin laki, jonka aikaansaajiin Hara lukeutuu, on poikinut paljon kiitosta.
– Monet nuoret ovat sanoneet, kuinka kivaa on kun ei enää tarvitse ravintolaillan jälkeen vaihtaa kaikkia vaatteita ja pestä vielä hiuksiakin. Ravintoloiden tupakointikiellon ansiosta voi mennä suoraan nukkumaan!

 

Teksti ja kuva: Natalia Laurila

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet ensimmäinen ottamassa kantaa! Tähän aiheeseen ei ole vielä annettu yhtään vastausta.