Päihdepalvelujärjestelmä tulevaisuudessa muutoksen kourissa

Päihteet ja lääkkeet Tämän päivän päihteiden käytössä ei huoleta ainoastaan alkoholi nautintoaineena, sillä myös huumeiden käyttö on sekä nuorten että … Jatka lukemista Päihdepalvelujärjestelmä tulevaisuudessa muutoksen kourissa

Päihteet ja lääkkeet
Tämän päivän päihteiden käytössä ei huoleta ainoastaan alkoholi nautintoaineena, sillä myös huumeiden käyttö on sekä nuorten että nuorten aikuisten ongelma. Käyttävätkö tulevaisuuden isovanhemmat huumeita, sitä ei voi vielä tietää, mutta sitä voi ennaltaehkäistä.
Oulun kaupungin Päihdeklinikan sosiaalityöntekijä Merja Laitila-Ukkola kertoo, että hän on kohdannut työssään silloin tällöin jopa yli 60-vuotiaita huumeiden käyttäjiä.
-Nämä ovat tietenkin yksittäistapauksia, mutta merkki siitä, että myös iäkkäät henkilöt voivat käyttää muitakin päihdyttäviä aineita kuin alkoholia, hän painottaa.
Laitila-Ukkola kertoo, että laitoshoidossa olevat asiakkaat ovat nykyisin etupäässä noin 40-50-vuotiaita työttömiä henkilöitä, mutta myös hän uskoo siihen, että jos ihminen itse haluaa selvitä ongelmistaan, niin hän myös kykenee siihen.
-Suurin apu ongelmissa pyörivälle ihmiselle on ystävien tuki ja sellainen sosiaalityöntekijä, jonka kanssa kemiat kohtaavat oikein, Laitila-Ukkola korostaa pitkään alalla työskennelleenä.

Syy ja sen seuraus

Ehkäisevän päihdetyön suunnittelija Sirpa Rytky kertoo, että ikääntyneiden henkilöiden päihteiden käytön lisääntyessä kaikkien kuntien peruspalveluissa tulisi olla valmius tunnistaa ikääntyneiden haitallinen päihteiden käyttö ja myös valmius puuttua siihen aktiivisesti.
-STM on julkaissut ikääntyneiden päihteiden käytön oppaan, joka on hyvä työkalu myös perusterveydenhuollon henkilökunnan tarpeisiin, Rytky painottaa.
-Tällä hetkellä suurimmat syyt ikäihmisten alkoholiongelmiin ovat yksinäisyys, elämän muutokset, elämän merkityksettömyys, eläkkeelle siirtyminen ja liiallinen vapaa-ajan määrä, hän lisää.
Sirpa Rytky puhuu voimakkaasti ennaltaehkäisyn puolesta ja muistuttaa, etteivät kaikki iäkkkäät henkilöt edes tiedä olevansa alkoholin suurkuluttajia.
-Mikäli sama henkilö on tottunut käyttämään alkoholia nuorempana, sen käyttäminen jatkuu mitä todennäköisemmin myös iäkkäämpänä. Totta kai eri sairauksilla ja muilla tekijöillä on alkoholin käytön jatkuvuudelle merkitys. Jokainen henkilö on lisäksi oma yksilönsä, joten iäkkyyttä ja siihen liittyvää alkoholin käyttöä ei voi siis yleistää, Rytky lisää.
Koska iäkkäät henkilöt eivät kestä alkoholia samalla tavalla kuin nuoremmat henkilöt, heidän kohtuukäyttörajansa ovat matalammat kuin nuoremmilla. Iäkkäiden henkilöiden eli noin yli 65-vuotta täyttäneiden ei tulisi juoda yhdellä kerralla enempää kuin kaksi annosta, eikä heidän alkoholin kulutuksensa saisi olla enempää kuin seitsemän annosta viikossa.
-Iäkkäiden kohdalla ongelmana on myös lääkkeiden yhteisvaikutus alkoholin kanssa. Alkoholi voi joko lisätä tai vähentää lääkkeiden tehoa. Terveydenalan ammattilaisten tulisi iäkkäitä potilaita hoitaessaan uskallettava kartoittaa heidän alkoholinkäyttöään nykyistä huolellisemmin. Tällä tavalla useat iäkkäät henkilöt voisivat välttyä monilta turhilta oireilta, sairauksilta ja jopa ennenaikaisilta kuolemilta, Rytky muistuttaa.

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yksi vastaus aiheeseen

Päihdepalvelujärjestelmä tulevaisuudessa muutoksen kourissa

  1. Paluuviite: Laitila Terveyskeskus