Elinkeinoelämä kylvi tappionsa siemenen aliarvioimalla ihmiset

Harhaluulot kumoon Markku Soikkeli muistuttaa, että alkoholiteollisuuden lobbareiden toistelemat dogmit ovat kumottavissa vankalla tieteellisellä tutkimustiedolla. Suurin osa eurooppalaisista juo ja … Jatka lukemista Elinkeinoelämä kylvi tappionsa siemenen aliarvioimalla ihmiset

Harhaluulot kumoon

Markku Soikkeli muistuttaa, että alkoholiteollisuuden lobbareiden toistelemat dogmit ovat kumottavissa vankalla tieteellisellä tutkimustiedolla.

Suurin osa eurooppalaisista juo ja osaa tehdä sen kohtuudella. Vika on siis käyttäjässä, ei tuotteessa.
Tilastot puhuvat karua kieltä ihmisyhteisöjen kyvystä hillitä janoaan. Tutkimukset ovat yksiselitteisesti osoittaneet, että mitä helpommalla ja halvemmalla alkoholia saa, sitä enemmän sitä myös juodaan – ja sen suuremmiksi yhteiskunnalliset ja terveydelliset ongelmat paisuvat. Haavoittuvimpia ovat alkoholiongelmaisten vanhempien lapset – onko vika tosiaan näissä lapsissa eikä tuotteessa?

Nuoret eivät niinkään tarvitse rajoituksia kuin valistusta.
Valistus vaikuttaa tutkimusten mukaan nuorten käyttäytymiseen paljon vähemmän kuin yleisesti luullaan. Ihan jo rahasyistäkin valistajat eivät pysty kilpailemaan alkoholiteollisuuden kanssa viestien määrässä ja voimakkuudessa. Alkoholiteollisuuden rahoittama valistus saattaa puolestaan toistaa tässäkin artikkelissa kumottuja harhaluuloja.

Suomen nuoria ei vaan ole tarpeeksi nuoresta pitäen totutettu oikeanlaiseen juomiseen.
Päinvastoin – mitä nuorempana aloittaa, sitä todennäköisemmin käyttäjälle syntyy haitallinen riippuvuussuhde alkoholiin. Alkoholin käyttö heikentää nuoren oppimiskykyä ja voi pysyvästikin vaurioittaa vielä kasvavien aivojen kehitystä.

Virkamiesten päätökset eivät vaikuta, kun vanhemmat luistavat vastuustaan.
Virkamiehille maksetaan siitä, että he tekevät ongelmien ratkaisemiseksi sen, minkä lainsäädännöllisin keinoin voi tehdä. Vanhempien rooli lasten raittiuskasvatuksessa on tärkeä, mutta voi käydä liian rankaksi, jos yhteiskunta ei tue hyviä pyrkimyksiä. Vanhempien syyllistäminen ainoana ongelmanratkaisukeinona on silkkaa vastuun pakoilua.

Oletteko te tosiaan niin sinisilmäisiä, että luulette tekevänne lopun alaikäisten alkoholin käytöstä puuttumalla mainoksiin?
Alaikäisten alkoholin käyttöä ei lopeteta millään yksittäisellä teolla. Jos kuitenkin pannaan riviin keinot, jotka tutkimusten mukaan vähentävät nuorten alkoholin käyttöä, niistä vahvimpana on vielä käyttämättä alkoholimainonnan rajoittaminen.

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet ensimmäinen ottamassa kantaa! Tähän aiheeseen ei ole vielä annettu yhtään vastausta.