Helsinki haluaa selvästi paremmaksi kaupungiksi

Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen asettama työryhmä on saanut valmiiksi vastuullisen alkoholin käytön toimenpideohjelman. Työryhmään kuului Helsingin kaupungin eri hallinnonalojen, kansalaisjärjestöjen, … Jatka lukemista Helsinki haluaa selvästi paremmaksi kaupungiksi

dsc_2638Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen asettama työryhmä on saanut valmiiksi vastuullisen alkoholin käytön toimenpideohjelman. Työryhmään kuului Helsingin kaupungin eri hallinnonalojen, kansalaisjärjestöjen, Päivittäistavarakauppa ry:n sekä poliisilaitoksen edustajia. Työryhmässä oli mukana myös Raittiuden Ystävien ja Kännikapinan Anki Pulliainen. Helsingin kaupunginhallitus alkaa käsitellä työryhmän ehdotuksia joulukuussa.

Helsinkiläisten kuolleisuus alkoholisairauksiin ja -myrkytyksiin on yleisempää kuin maassa keskimäärin. Vuonna 2009 Helsingin poliisi lähti hälytysteh­tävään keskimäärin 115 kertaa päivässä. Valtaosan hälytystehtävistä aiheuttivat päihtyneet henkilöt (14 700 tehtävää) ja häiriökäyttäytyminen tai ilkivalta (noin 13 000). Väkivaltarikokset ovat lisääntyneet poliisin tilastojen mukaan Helsingissä vuodesta 1999 vuoteen 2009 noin 31 %. Eniten väkivaltarikoksia tehdään yleisillä paikoilla ja toiseksi eniten yksityisissä asunnoissa, joissa väkivaltarikokset ovat lisääntyneet kymmenessä vuodessa noin 29 %.

Työryhmän raportissa todetaan, että alkoholijuomateollisuuden jakamassa informaatiossa alkoholin kohtuukäyttäjät nauttivat elämänlaatua tuovasta alkoholista. Kuitenkin ns. kohtuukuluttajat aiheuttavat suurimman osan yhteiskunnan alkoholihaitoista. Tähän ryhmään kuuluu suurin osa suomalaisista aikuisista ja myös nämä juovat itsensä ainakin silloin tällöin humalaan.

Helsingin kaupungin vastuullisen alkoholin käytön toimenpideohjelman päämäärät ovat:

 1. Alkoholin kulutus vähenee Helsingissä
 2. Lapsia ja nuoria suojellaan alkoholilta
 3. Alkoholin ongelmakäyttöön puututaan varhain


Työryhmän toimenpide-ehdotuksina ovat esimerkiksi:

 • alkoholimainonnan kieltäminen Helsingin kaupungin omistamilla mainospaikoilla (esim. liikennevälineissä, asemilla ja pysäkeillä)
 • lisätään helsinkiläisten tietoa alkoholipolitiikan keinoista, alkoholin vaaroista sekä päihdepalveluista
 • kaupungin edustustilaisuudet, tapahtumat sekä kaupungin tiloissa pidettävät tilaisuudet ovat pääsääntöisesti alkoholittomia.
 • poliisi ja aluehallintoviranomaiset tehostavat anniskelutoiminnan ja vähittäismyynnin valvontaa, erityisesti myymistä ja välittämistä alaikäisille ja päihtyneille
 • ylläpidetään Helsingissä puuttumisen ja nollatoleranssin kulttuuria, jonka mukaan poliisi puuttuu aina alaikäisten julkijuopotteluun ja aikuisten häiritsevään julkijuopotteluun.

Helsingin kaupunginhallitus alkaa käsitellä työryhmän ehdotuksia joulukuussa.

Teksti: Anki Pulliainen  kuva: Davide Pavone
Kirjoittaja  toimii suunnittelijana Raittiuden Ystävissä. Hän osallistui aktiivisesti tämän työryhmän työhön.

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yksi vastaus aiheeseen

Helsinki haluaa selvästi paremmaksi kaupungiksi

 1. Asun muuala, joten “asiahan ei varsinaisesti minulle kuulu, mutta…”. On hyvä, että Helsinki ottaa asiaan kantaa ja nostaa esille muutamia toimintavaihtoehtoja. Pulliainen on ottanut esille viisi toimenpide-ehdotuta. Osa niistä on sellaisia, joiden pitäisi toimia jo nyt ilman erillistä työryhmän kannanottoa: erityisesti alkoholin myymisen ja välittämisen alaikäisille ja päihtyneille tehokas valvominen sekä alaikäisten julkijuopottelun valvominen. Toki järjestyslaki, jonka julkisella paikalla juomista tulisi säädellä on näiltä osin “löysä” ja lisäksi aina on vedottu ja tullaan vetoamaan siihen, että poliisilla on “tärkeämpää tekemistä”.

  Meillä on syntynyt hyvin alkoholimyönteinen kulttuuri. Kytkennät alkoholielinkeinon ja erilaisen yhteiskunnallisen toiminnan välillä ovat niin tiiviit, että en valitettavasti usko muutoksia ihmeesti saatavan aikaan. Ei ennen kuin uskomme yhteisesti, että esim. alkoholin mielikuvamainonnalla tai alkoholin ja urheilun tiiviillä kytköksellä on myös alkoholin kulutusta ja samalla alkoholihaittoja lisäävä vaikutus. On myös huomioitava, että ilmeisesti moni iso urheilutapahtumien järjestämispaikka on muiden kuin kaupungin hallinnassa. Ravintolatoimen kieltäminen niissä ei taida onnistua, koska se “on vapaan liiketoiminnan harjoittamisen vastaista ja edelleen haittaa urheiluseurojen ja urheiluyritysten toiminnan rahoitusta”.
  Eli hyvä idea, mutta miten on, olemmeko valmiit siihen. Kaikenlaiset löysät kiristykset saattavat olla jopa huvittavia. Esim. kun ampumahiihtokisoissa on urheilijoita ja mainoksia, joissa on teksti “Erdinger alkoholfrei”, en ajattele alkoholitonta olutta vaan saman panimon olutta yleensä.