Hyviä uutisia maailmalta II

…Kiinasta Kiina on julistanut helmikuun maanlaajuiseksi tehoratsiakuukaudeksi. Tarkoitus on pyydystää rattijuopot ja viedä heiltä ajokortit. Noin 0,65:n tai useamman promillen … Jatka lukemista Hyviä uutisia maailmalta II

…Kiinasta

Kiina on julistanut helmikuun maanlaajuiseksi tehoratsiakuukaudeksi. Tarkoitus on pyydystää rattijuopot ja viedä heiltä ajokortit.

Noin 0,65:n tai useamman promillen päihtymystilassa ajamisesta päätyy 15 päiväksi vankeuteen ja menettää ajokortin puoleksi vuodeksi. Jo 0,15 promillea alkoholia kuljettajan veressä tietää kolmen kuukauden jäähyväisiä ajokortille.

Suomessa alle 0,5 promillea alkoholia autoilijan veressä ei ole rikos.

Autoilu alkoholin vaikutuksen alaisena on Kiinassa räjähdysmäisessä kasvussa; kun rattijuoppoja jäi 2009 kiinni 313 000, viime vuonna Kiinan poliisi löysi heitä jo 526 000. Kiinalaisten ykköslomasesonki on heidän uuden vuotensa tienoilla. Tällöin ihmiset sukuloivat autoillen ja rattijuoppojakin on liikenteessä tavallista enemmän.

(China Daily. Promillemäärät on suhteutettu suomalaiseen mittaustapaan.)


…Yhdysvalloista

Red Dove, Vanilla Sky, Ivory Coast – kuinka kauniita nimiä kylpysuolalle. Valitettavasti jos näitä ja erinäisiä muita kylpysuolamerkkejä käyttää sisäisesti, ne ovatkin vaarallisia, voimakkaasti addiktoivia huumeita. Useat Yhdysvaltain osavaltiot ovat jo kieltäneet tiettyjä kemikaaleja sisältävät kylpysuolamerkit, ja nyt pohditaan, pitäisikö ne luokitella laittomiksi huumeiksi valtakunnanlaajuisesti.

Nuuskana, tupakkana tai suoneen ruiskutettuna käytettynä kylpysuolat voivat aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä, hallusinaatioita, vainoharhaisuutta ja itsemurha-ajatuksia. Tällaisia myrkytysoireita voi ilmetä vielä useita päiviä kylpysuolan väärinkäytön jälkeenkin.

Ongelma nousi yleiseen keskusteluun tammikuussa, kun eräs kokeilija viilsi itsensä auki veitsellä. Erään toisen onnettoman kylpysuolahuumekokeilu päättyi hyppyyn jyrkänteeltä, ja kolmas yritti tappaa ihmisiä, koska piti heitä demoneina.

Kylpysuolaa voi kuitenkin käyttää turvallisesti peseytymiseen.

(ABC News, Washington Post)


…Sri Lankasta

Sri Lankan julkisella sektorilla työskentelevien lääkäreiden liitto on noussut kapinaan terveysministeriön valmistelemaa lakimuutosta vastaan. Säästöihin pyrkivä lakimuutos kieltäisi ilmaiset terveydenhuoltopalvelut alkoholisteilta.

Lääkärit eivät halua joutua tekemään valintaa lain ja Hippokrateen valan välillä. Sitä paitsi laki ei vähentäisi alkoholin kulutusta vaan rankaisisi viattomia.

– Alkoholistit tulevat alemmista sosiaaliluokista. Kun potilasta pyydetään maksamaan hoidosta, todellinen maksaja on hänen perheensä. Perhettä rankaistaan kahteen kertaan – ensin aviomiehen tai isän alkoholismilla, sitten hallituksen terveydenhoitomaksulla, kauhistelee tohtori Nishantha Dasanayake, liiton puheenjohtaja.

Sri Lankalla poliitikot eivät ole huolissaan alkoholinkulutuksen vähentämisen vaikutuksesta valtion verotuloihin niin kuin Suomessa. Sri Lankalla juodusta alkoholista 77 prosenttia on nimittäin laitonta, tietää alkoholintuottajia edustavan ICAPin tutkimus vuodelta 2008. Kotipolttoiset tai mustan pörssin katukaupan alkoholijuomat ovat usein vieläkin vaarallisempia terveydelle kuin kaupasta ostetut.

Saarivaltion veroviranomaiset ovat tehostaneet salapoliisitoimintaansa viime kuukausina. Esimerkiksi Dankotuwan kaupungissa tammikuussa saatiin itse teossa kiinni miesjoukko, joka oli juuri lähdössä levittämään 620 tynnyrin erää laitonta alkoholia sekä merkittävää määrää kotipolttoaineksia.

(BBC News South Asia, Sri Lanka News Now)


…Intiasta

Alkoholia käytetään Intiassa yhä enemmän – sydänlihaspotilaitten hoidossa. Potilaat eivät suinkaan juo sitä, vaan alkoholin kirurgisella paikallisannostelulla poltetaan kuriin kapinallisesti kasvavaa sydänlihasta. Tätä kutsutaan septaaliablaatioksi etanolilla.

Hypertrofinen kardiomyopatia eli HCM on yleinen sydäntauti, jossa sydänlihas paksuuntuu. Tästä voi seurata muun muassa rytmihäiriöitä, rasitushengenahdistusta ja tajunnan häiriöitä. Suomessa se on noin joka viidennelläsadalla kansalaisella, mutta useimmilla oireet ovat lieviä. Pahimmillaan HCM on hengenvaarallinen.

Vaikeimpia tapauksia on perinteisesti hoidettu avokirurgisilla toimenpiteillä, jotka maksavat yli kaksi kertaa enemmän kuin septaaliablaatio etanolilla. Köyhässä Intiassa käytetään yhä useammin uutta, alkoholille hyödyllisen käyttötarkoituksen suovaa hoitomuotoa. Sen ansiosta potilas voi kotiutua sairaalastakin jo kolmen, neljän päivän päästä.

(Sulekha News, Sydäntautiliitto, Oulun yliopisto)

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Olet ensimmäinen ottamassa kantaa! Tähän aiheeseen ei ole vielä annettu yhtään vastausta.