Joutsenon opisto: Tukemassa kulttuuria ja rakentamassa tulevaisuutta

Teksti: Ulla Huhtilainen ja Päivi Pakarinen, Kuva: Kai Ingman Joutsenon Opisto on varsinainen kulttuurin ja oppimisen monitoimilaitos, jossa opiskellaan kesät … Jatka lukemista Joutsenon opisto: Tukemassa kulttuuria ja rakentamassa tulevaisuutta

Teksti: Ulla Huhtilainen ja Päivi Pakarinen, Kuva: Kai Ingman

Joutsenon Opisto on varsinainen kulttuurin ja oppimisen monitoimilaitos, jossa opiskellaan kesät talvet. Syksyn lukuvuosi käynnistyi lämpöisissä tunnelmissa.

 

– Saimme viettää lukuvuoden avajaisia elokuun viimeisen viikon helteessä ja auringonpaisteessa. Lukuvuoden alkaessa saimme iloita myös siitä, että opiston opintolinjat täyttyivät hyvään tahtiin ja joillekin linjoille saimme jopa ennätysmäärän opiskelijoita, kertoo opiston rehtori Ulla Huhtilainen.

Joutsenon Opiston pitkillä linjoilla opiskelee vuosittain noin 120 opiskelijaa, jotka tulevat eri puolelta Suomea. Valta-osa opiston opiskelijoista on edellisen kevään ylioppilaita, jotka vielä miettivät tulevia opintojaan tai ovat jääneet ilman opiskelupaikkaa kevään pääsykokeissa.

Välivuosi opistolla antaakin erinomaisen mahdollisuuden aloittaa opinnot, selvitellä tulevaisuuden suunnitelmia. Vuoden aikana voi etsiä omaa alaa sekä tutustua yliopisto-opintoihin ja valmentautua pääsykokeisiin. Opiston asuntolassa asuessaan opiskelija voi myös harjoitella itsenäistä elämää ja arjen hallintaa.

-Lähes kaikilla opiskelijoillamme on opistovuoden keväällä selvät suunnitelmat jatko-opinnoista. Kesän kuluessa saamme iloisia viestejä opiskelijoiltamme, jotka ovat onnistuneet pääsykokeissa ja saaneet opiskelupaikan, kertoo Huhtilainen.

 

Opiston koulutustarjonnassa on laaja valikoima yliopisto-opintoja ja kieliä, kuvataiteen opintoja sekä koulutusta maahanmuuttajille.

-Teemme yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston ja Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston kanssa. Lukuvuoden aikana opiskelijamme suorittavat yleensä 1-2 perusopintokokonaisuutta, jotka on mahdollista sisällyttää myöhempiin opintoihin. Kaikilla linjoilla opintoihin sisältyy myös opiston omia valinnaisaineita sekä muita opiskelua tukevia opintoja, Huhtilainen kertoo.

Alkanut lukuvuosi tuo mukanaan myös idän eksotiikkaa. Opistomme kansainvälinen toiminta laajenee japanilaisen Reitaku-yliopiston kanssa solmitun yhteistyösopimuksen myötä. Sopimus antaa japanin kielen ja kulttuurin linjalla opiskeleville opiskelijoillemme mahdollisuuden hakeutua vaihto-opiskelijaksi Reitaku-yliopiston japanin kielen osastolle.

 

Kesällä taidetta

Jo runsaan 40 vuoden ajan Joutsenon opiston kesään on kuulunut Joutsenon Taidekesä, taiteen ja kulttuurin koulutustapahtuma, jonka aikana järjestetään kursseja ja yleisötilaisuuksia. Taidekesän ohjelmassa on monenlaisia kädentaitojen ja kuvallisen ilmaisun sekä musiikin ja kuorolaulun kursseja, soitinten mestarikursseja, lauluviikko ja kirjoittamisen kursseja.

Aikuisille suunnattu kuusiviikkoinen kurssirupeama käynnistyy juhannukselta, mutta Taidekesä ottaa varaslähdön jo kesäkuun ensimmäisellä ja toisella viikolla, jolloin nuoret pianistit, viulistit, sellistit, haitaristit ja puhallinsoittajat pääsevät hiomaan taitojaan lasten ja nuorten musiikkiviikkojen leireillä.

Kesä alkaa kursseilta, sanovat monet Taidekesän vakiokävijöistä, jotka kesästä toiseen tulevat kursseille.

– Meillä on kurssilaisia, jotka ovat käyneet Taidekesässä jopa parinkymmenen vuoden ajan. Suosituimmille kursseille paikka varataan jo edellisenä kesänä, kertoo Ulla Huhtilainen.

Suosituimmiksi hän mainitsee tilkkutyö-, kalligrafia-, akvarellimaalaus- ja populaarimusiikin kuoro -kurssit.

 

Myös monet Taidekesän opettajista ovat olleet mukana pitkään. Sitoutuneet opettajat ja uskolliset kurssilaiset ovatkin Huhtilaisen mukaan Taidekesän voimavara. Kursseja on helppo järjestää ja tarjota uusillekin tulijoille, kun tiedetään ydinjoukon olevan innolla mukana.

Yksi Taidekesässä pisimpään opettaneista on oopperalaulaja ja laulupedagogi Ritva Auvinen, joka jo yli 30 vuoden ajan on kuulunut Taidekesän lauluviikon opettajakuntaan.

Musiikki on ollut Taidekesän tunnetuinta ja ominta antia jo tapahtuman alkuvuosista lähtien. Musiikkikurssien järjestämiseen opistolla onkin hyvin toimivat tilat: opiston luokissa ja yhteisissä tiloissa on noin kolmekymmentä pianoa ja flyygeliä harjoittelua varten. Kurssilaiset voivat majoittua täysihoidossa opiston asuntolassa ja opetus-, harjoittelu- sekä konserttitilat löytyvät samasta pihapiiristä.

 

Joutsenon opisto on yhdistys. Se ei siis yrityksen tavoin pyri voiton kasvattamiseen. Tämä näkyy muun muassa siinä, että Taidekesään liittyvät kiinteästi maksuttomat yleisötapahtumat, joita järjestettiin viime kesänäkin yli kaksikymmentä. Ilmaiset tapahtumat ovat Joutsenon Taidekesän tapa mahdollistaa kulttuurinautinto mahdollisimman monelle varallisuuteen katsomatta.
Joutsenon opiston taustalla on Raittiuden Ystävien kansanopiston Kannatusyhdistys ry. Tutustu kurssitarjontaan ja varaa kurssit jo tänään! www.joutsenonopisto.fi

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet ensimmäinen ottamassa kantaa! Tähän aiheeseen ei ole vielä annettu yhtään vastausta.