Onko lasten energiajuomien käytöstä syytä huolestua?

Vuoden vaihteessa voimaan tulevat uudet ravitsemussuositukset määrittelevät nyt ensimmäistä kertaa lapselle sopivan päivittäisen määrä kofeiinia. Suositukset näyttäisivät kuitenkin olevan ristiriidassa … Jatka lukemista Onko lasten energiajuomien käytöstä syytä huolestua?

Vuoden vaihteessa voimaan tulevat uudet ravitsemussuositukset määrittelevät nyt ensimmäistä kertaa lapselle sopivan päivittäisen määrä kofeiinia. Suositukset näyttäisivät kuitenkin olevan ristiriidassa tutkimustiedon kanssa. Milloin on oikeasti syytä huolestua?

 

Energiajuomatölkki on tuttu näky teini-ikäisen kädessä. Juomien vaikutuksista on monta erilaista käsitystä ja mielipidettä. Mutta mitä sanoo tutkimus? Onko nuorten energia-tankkaus oikeasti asia, josta tulisi huolestua?

Katsotaanpa ensin mitä tilastot sanovat. Äkkiseltään näyttäisi siltä, että vastaus kysymykseen voisi olla ”kyllä ja ei”.

Elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n julkaiseman tutkimuksen mukaan valtaosa nuorista käyttää energiajuomia vain satunnaisesti tai ei lainkaan. Toisaalta hälyttävästi joukossa on myös niitä, jotka käyttävät juomia runsaasti.

Mitä tämä “runsaasti“ pitää sisällään?

Tarkkaa tietoa nykypäivän tilanteesta ei ole, mutta se tiedetään, että energiajuomavillitys on nuorten parissa kasvanut jo vuosia. EFSA:n tutkimus on vuodelta 2012. Sen mukaan kaikki 10-18-vuotiaat suomalaiset joivat keskimäärin noin puoli litraa energiajuomaa viikossa.

Hiilihapotetut piristejuomat ovatkin juuri teinien suosiossa, sillä mikään muu ikäryhmä ei yltänyt samoihin lukuihin.

Parikymppiset olivat oletetusti kakkossijalla. Juomiahan markkinoidaan lähinnä teini-ikäisille ja hiukan vanhemmille.

 

Mutta mitä tuo puoli litraa viikossa sitten käytännössä tarkoittaa? Energiajuomien piristävä vaikutus perustuu lähinnä kofeiiniin. Määrä vastaa kofeiinimäärältään noin 3 desilitraa kahvia, eli yksi keskikokoinen kahvi viikossa.

Kuitenkin pieni ryhmä nuorista, noin 8 %, joi tutkimuksen mukaan yli puolitoista litraa energiajuomaa viikossa. Määrää voi verrata lähes litraan kahvia.

Lukuja arvioidessa on syytä pitää mielessä, että lasten ja nuorten kofeiinin saantia ei voi suoraan rinnastaa aikuisen kahvin juontiin.

Yksi syy tähän on lapsen pienempi paino. 70 kilogrammaa painavalle henkilölle 2 desilitraa kahvia vastaa samaa kuin 4 desilitraa 35 kiloa painavalle. Toinen vaikutusta lisäävä tekijä on, että lapsen ja nuoren keho on myös muutoin herkempi kofeiinille.

 

Toisaalta, miksi tästä tulisi huolestua? Ennenhän lapset joivat kahvia!

Takaisin tutkimusten pariin. Useissa tutkimuksissa on todettu, että runsaampi energiajuomien käyttö aiheuttaa vaivoja erityisesti lapsille ja nuorille. Viimeksi alkuvuodesta kansaa kuohutti amerikkalaistutkimus Yalen yliopistosta, jossa havaittiin, että energiajuomaa edellisenä päivänä juoneet 12-17-vuotiaat kärsivät 66 % enemmän yliaktiivisuuteen ja tarkkaavaisuuteen liittyvistä ongelmista.

Vastaava tutkimus julkaistiin myös Tampereen yliopistossa vuonna 2012. Siinä huomattiin, että energiajuomia juovat nuoret kärsivät jopa kaksi kertaa normaalia enemmän univaikeuksista, päänsärystä, väsymyksestä sekä heikotuksesta ja ärtyneisyydestä.

On tosin vaikea sanoa, onko havaittu ongelmien lisääntyminen täysin energiajuomista johtuvaa, vai voiko olla, että jo valmiiksi ongelmaisilla nuorilla on myös taipumusta käyttää piristejuomia muita enemmän. Lisätutkimusta siis tarvitaan, mutta tulokset ovat joka tapauksessa hälyttäviä.

 

Viralliset suositukset

Tutkimuksia on tehty roppakaupalla, mutta missä ne näkyvät? Ainakin nyt ensimmäistä kertaa kofeiinia koskevissa suosituksissa.

Tai no, näkyvätkö ne tai eivät, siitä voidaan olla montaa mieltä.

Uudet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemussuositukset määrittelevät, että lapsen tai nuoren ei tulisi saada kofeiinia 3 milligrammaa enempää painokiloa kohden päivässä. 35-kiloisen lapsen voisi siis saada päivässä korkeintaan 105 milligrammaa kofeiinia. Tämä vastaa 0,33 litraa energiajuomaa tai pientä, 2 dl, kupillista kahvia. Myös esimerkiksi suklaassa ja kolajuomissa on kofeiinia.

Epäilemättä liiallista kofeiinin saantia ei voi ongelmana mitenkään verrata esimerkiksi lasten ja nuorten alkoholin käyttöön. Kuitenkin virallinen raja näyttää hämmentävän korkealta.

 

Virallisen linjan mukaan mukaan esimerkiksi EFSA:n tutkimuksen eniten energijuomia juovien nuorten kofeiinin saanti voi olla vielä sallituissa rajoissa. Puolitoista litraa viikossa on keskimäärin reilu kaksi desiä energiajuomaa päivässä ja suositusten mukaan 35-kiloinen lapsi voi juoda yli kolme desilitraa.

Tämä tuntuu olevan varsin räikeästi ristiriidassa tutkimusten kanssa, jotka osoittivat jopa nuoren edellisenä päivänä ottaman energiajuoman olevan yhteydessä voimakkaasti kasvaneisiin haittoihin.

Toisaalta tilastot näyttävät, että Suomen vuosittaiset noin 4-7 miljardin euron alkoholihaitat aiheutuvat suurimmalta osin sellaisten aikuisten alkoholin käytöstä, jotka ovat virallisten rajojen mukaan ”alkoholin kohtuukäyttäjiä”. Onkin syytä miettiä miten pitkälle virallisiin päihde- ja piristesuosituksiin kannattaa luottaa.

 

Milloin sitten tulisi huolestua?

Riippumatta siitä, mitä viralliset suositukset sanovat, lienee syytä huoleen, jos lapsen tai nuoren energiajuomien käyttö on yleistä. Jos pieni lapsi käyttää, on asiaan syytä aina puuttua.

Aikuisen voi kuitenkin olla vaikea saada oikeaa kuvaa lapsensa energiajuomien käytöstä, sillä monesti juomia juodaan koulussa ja kavereiden kanssa. Osa nuorista myös jättää tietoisesti kotona energiajuomat pois näkyvistä, jos he tietävät, etteivät ne ole vanhempien suosiossa.

Syytä huoleen kuitenkin on, jos lapsi tai nuori on toistuvasti väsynyt, ärtynyt tai jännittynyt. Oireet voivat johtua liiallisesta kofeiinin saannista. Toisaalta kofeiini myös aiheuttaa univaikeuksia. Näin ollen syy väsymykseen saattaakin olla edellisenä päivänä juotu energiajuoma. Pahimmillaan uupumusta torjutaan koulupäivän aikana juomalla lisää energiajuomaa. Tämän kaltainen käyttö jää vanhemmalta helposti huomaamatta.

Säännöllisellä energiajuomien käytöllä on ikäviä vaikutuksia nuoren mielialaan ja jaksamiseen. On siis nuoren etu, että otat asian puheeksi.

 

Pähkinän kuoressa:

Selvitä paljonko lapsesi käyttää energiajuomia. Huolestu ja ota asia puheeksi…

  • …jos huomaat lapsen tai nuoren käyttävän energiajuomia säännöllisesti, tai juovan enemmän kuin yhden juoman päivässä.
  • …jos lapsi tai nuori on usein ärtynyt tai väsynyt. Syy saattaa olla energiajuomassa.
  • …jos nuori lapsi juo energiajuomaa. Energiajuomia ei suositella alle 16-vuotiaille lapsille.

 

Teksti: Janne Valkeapää

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet ensimmäinen ottamassa kantaa! Tähän aiheeseen ei ole vielä annettu yhtään vastausta.