Hallituksen vaikea valinta: Kansalaisten terveys vai alkoholitoimijoiden edut?

Alkoholin myynnistä hyötyvät yritykset menettävät tuloja alkoholin kulutuksen laskiessa. Kokonaisuudessaan kulutuksen lasku tuo kuitenkin yhteiskunnalle selvästi suuremman hyödyn mitataan asiaa sitten euroissa tai terveyden ja yleisen hyvinvoinnin kannalta.

(Sivu 2/2)

Nykyisistä ministereistä Olli Rehn ilmoitti pitävänsä alkoholitoimijoiden työpaikkoja kansalaisten terveyttä tärkeämpinä. Samanlaisia näkökantoja ”eurooppalaisine juomatapoineen”, mitä nämä sitten lienevätkin, kun Etelä- ja Keski-Euroopan maissakin juomatavat poikkeavat toisistaan suuresti, mainostavat myös ministerit Stubb ja Mäntylä.

Ministeri Soinikin on alkoholitoimijoiden työpaikkojen puolustaja näinä taloudellisesti vaikeina aikoina. Ministeri Rehulakin, joka tuntee sosiaalipuolen ehkä parhaiten maassamme, on äskettäin puhunut työpaikoista!

 

Viisasta kuitenkin olisi katsoa muutama vuosi eteenpäin. Jos viinit ja väkevät oluet viedään ruokakauppoihin, alkoholin kulutus nousee automaattisesti, arviolta noin 7 % eli samalla määrällä, kuin nyt viiden viime vuoden aikana on sitä saatu laskemaan maltillisilla viidellä hinnankorotuksella. Alkoholihaitat tulevat lisääntymään merkittävästi, mm. alkoholikuolemia tulee noin 250 lisää vuodessa.

Lisämausteensa asiaan tuo se, että viinien siirtämisestä ruokakauppoihin todennäköisesti seuraisi odottamattomia asioita. Alkon litramääräisestä myynnistä miedot viinit muodostavat nykyisin 50 %.

Kun keskiolut siirtyi ruokakauppoihin 1969, väheni Alkon oluen myyntiosuus dramaattisesti ollen muutaman vuoden kuluttua vain 0.1 %. Samanlainen kehitys on odotettavissa, jos viinit vapautetaan ruokakauppoihin. Alko ei voi tukea kansalaisten juomatarpeita, vaan sen yksi tehtävä on paikata valtion kassatilannetta.

Jos merkittävä osa liiketoiminnasta, jopa puolet myydyistä alkoholilitroista siirtyy muun toimijan piiriin, on väistämättömänä seurauksena myymäläverkon supistaminen. Alkon myymäläkato koettaisiin ensin harvaan asutulla maaseudulla. Ankarimpien ennusteiden mukaan tämä voisi merkitä sitä, että pohjoisessa Alko löytyisi vasta Rovaniemeltä ja Keski-Suomessa ”kuivahkoa” seutua olisi kaikki Jyväskylän ja Seinäjoen välillä.

Mitenkähän alueen väestö tällaiseen reagoisi. Tuskin ainakaan päätökset tehneitä poliitikkoja kiiteltäisiin.

 

Alkoholin kulutukseen vaikuttavat eniten hinta ja saatavuus. Kun keskiolut tuli ruokakauppoihin, kulutus nousi heti kahdella litralla eli traagisen paljon. Kun Viro liittyi EU:hun ja matkustajatuonnin rajoitukset poistuivat suurelta osin, silloinen hallitus laski paniikissa alkoholin hintaa 30 %, jolloin kulutus lisääntyi heti litralla. Kulutuksen kääntyminen laskuun saatiin aikaan maltillisilla hinnankorotuksilla.

Toivomme on nyt pääministerissä. Uskomme ja toivomme, että Juha Sipilän kantti kestää näissä paineissa!

Toivotamme maan hallitukselle viisaita kansakunnan hyvinvointia edistäviä päätöksiä, myös alkoholilainsäädännössä.

 

Teksti: Martti Vastamäki, Raittiuden Ystävät ry:n Puheenjohtaja

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet ensimmäinen ottamassa kantaa! Tähän aiheeseen ei ole vielä annettu yhtään vastausta.