Muuttuvassa maailmassa

Pääkirjoitus, raitis.fi-lehti 4/2015 Kulunut vuosi 2015 on ollut missiomme kannalta tavallista tärkeämpi, kun uuden alkoholilain valmistelu on tiukasti käynnissä. Raittiuden … Jatka lukemista Muuttuvassa maailmassa

Joni Villasen hauskan jouluinen omakuva löytyy myös tämän raitis.fi-lehden painetun version kannesta.
raitis.fi 4/2015

Pääkirjoitus, raitis.fi-lehti 4/2015

Kulunut vuosi 2015 on ollut missiomme kannalta tavallista tärkeämpi, kun uuden alkoholilain valmistelu on tiukasti käynnissä. Raittiuden Ystävät on osallistunut tähän savottaan aktiivisesti. Asioista päättäviin ministereihin ja kansanedustajiin on oltu toistuvasti yhteydessä informaatiota jakaen ja keskustellen. Olen saanut tuoda asiaamme tehokkaasti esille STM:n ministeri Juha Rehulan koolle kutsumassa työryhmässä, jossa alkoholitoimijat ja järjestöjen edustajat on laitettu saman pöydän ääreen löytämään järkeviä kompromisseja alkoholilain pykäliin.

Kansanterveydelliset näkökannat ovat ainakin tällä hetkellä arvostuksissa korkeammalla kuin alkoholitoimijoiden edut. Taistelu jatkuu. Oleellisia kysymyksiä ovat mietojen viinien tuominen ruokakauppoihin ja Alkon monopolin murtamisyritykset. Taitaa olla niin, että raittiusväki ja Alko ovat nyt samalla puolella pöytää ensi kertaa sitten kieltolain lopettamisen ja Alkon syntymisen 73 vuotta sitten. (Tästä aiheesta lisää lehden tämän numeron Puheenjohtajan pöydältä -palstalla)

Mitä vapaampaa alkoholijuomien kauppa on, sitä tärkeämpää on päättäjien ja kansalaisten kokonaisvaltainen ymmärrys juomien vaikutuksista. Nykyinen tietotaso on kaukana riittävästä. Näin kirjoitti tämän lehden viime numerossa grand old manimme emeritusprofessori Ilmari Koppinen, virkeäkuntoinen 96-vuotias salolaisjäsenemme. (Voit lukea jutun täältä.) Tätä kansalaisten tietotasoa päihdeasioista meidän on lisättävä jatkuvin ponnisteluin.

Äkkinäisesti lisääntynyt maahanmuutto on polttava yhteiskuntaamme ravisteleva ilmiö. Toimistomme Kännikapinan työntekijä, hankevastaava Anki Sirola löysi lehdessämme asiaan meitä ilahduttavan näkökulman. Maahanmuutto voi tukea myös Raittiuden Ystävien tavoitetta Suomesta, jossa on vähemmän alkoholinkäyttöä ja sen tuomia haittoja. Maailman väestöstä yli 50 % on täysin raittiita, suomalaisista vain 11 %. Raittiiden maahanmuuttajien myötä Suomeen saapuu kulttuureja, joissa arki ja juhla, ilot ja surut eletään ilman päihteitä. Anki toivoo, että tämän esimerkin myötä myös yhä useampi kantasuomalainen kyseenalaistaisi itsensä päihdyttämisen ja jättäisi päihteet väliin. Tätä samaa toivomme kaikki. (Ankin teksti löytyy täältä.)

Sosiaali- ja terveysministeriön uusi Nuorten terveystapatutkimus 2015 kertoi meille iloista sanomaa: Suomalaiset nuoret raitistuvat entisestään! Raittiiden nuorten määrä on kasvanut koko 2000-luvun ajan. Viikoittain alkoholia käyttävien osuudet ovat vähentyneet vuoden 2009 jälkeen kaikissa ikä- ja sukupuoliryhmissä. Tupakkakokeilut ja päivittäinen savukkeiden poltto ovat nekin edelleen vähentyneet nuorten keskuudessa.

Järjestömme sai äskettäin myös runsaasti positiivista julkisuutta, kun luovutimme Vuoden Raittiusteko 2015 -tunnustuksen television Siskonpeti-ohjelman Viinapäivä-sketsille. (Lue lisää täältä.)

Toivotan kaikille rauhaisaa, onnellista ja päihteetöntä Joulua tunnuksellamme Anna Lapselle Raitis Joulu!

Martti Vastamäki
Raittiuden Ystävät ry:n puheenjohtaja

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet ensimmäinen ottamassa kantaa! Tähän aiheeseen ei ole vielä annettu yhtään vastausta.