Päihteetön vaihtoehto nousuun uusin keinoin

(Sivu 2/2) Edessä loistava tulevaisuus Leualla tasapainottelun maailmanennätysmies ja myös jonglöörinä ja taikurina esiintynyt Joni Villanen näkee, että raittiita esimerkkejä … Jatka lukemista Päihteetön vaihtoehto nousuun uusin keinoin

(Sivu 2/2)

Edessä loistava tulevaisuus

Joni Villasen hauskan jouluinen omakuva löytyy myös tämän raitis.fi-lehden painetun version kannesta.
Joni Villasen hauskan jouluinen omakuva löytyy myös tämän raitis.fi-lehden painetun version kannesta.

Leualla tasapainottelun maailmanennätysmies ja myös jonglöörinä ja taikurina esiintynyt Joni Villanen näkee, että raittiita esimerkkejä tarvitaan kaikkialla. Hän kannustaa ihmisiä menemään jopa baarielämään ja viettämään siellä aikaa raittiina. Raittiita paikkoja ei Jonikaan kuitenkaan kykene taikomaan, vaan ne on tehtävä yhdessä.

Raittiustoimintaa ei pitäisi suunnata vain jo valmiiksi raittiille.
– Haasteena on tietenkin se, että yökerhoissa musiikki on liian kovalla ja lattialla usein rikkinäistä lasia ja alkoholia. Vain harva raitis haluaa olla sellaisessa ympäristössä. Toki jos niitä ja valvomista jaksaa, saattaa saada ainutlaatuisia keskusteluja. Silti raittiustoimintaa ei pitäisi suunnata vain jo valmiiksi raittiille, vaan tulisi kysyä keskiverto alkoholinkäyttäjältä mitä toimintaa me voisimme järjestää, että hän tulisi mukaan.

Tyylikkäitä viiksiä muulloinkin kuin Movemberina kantava yhdistystoiminnan aktiivi näkee, ettei virallisesti jäseneksi rekisteröityneiden määrän kasvattaminen saisi olla missään yhdistystoiminnassa ensisijaista – ei myöskään raittiustyössä.

– Toki se on osa julkisuuskuvaa, mutta tavoitteena tulisi olla ensisijaisesti päihteiden käytön vähentäminen. Saattaa jopa passivoida, kun pitää sitoutua yhdistyksen jäseneksi. Kaikessa tavoittavassa toiminnassa, raittiustyössäkin, tulee kyetä vastaamaan ihmisten arjen haasteisiin ja tarpeisiin. Tulee tarjota sen kokoisia tehtäviä ja sellaista vastuuta, johon ihmiset ovat valmiita tänään. Vasta sitten voimme tavoittaa laajemmin uutta väkeä.

Video- ja valokuvausta freelancerina tekevä yhdistysmies näkee, että raittiustoiminnan on oltava aitoa, koskettavaa ja omakohtaista. Perinteet ja historia ovat kannustavana taustana, muttei niitä tarvitse, eikä pidäkään, tuoda joka tilanteessa esille.

Ei kaikkea tarvitse mainostaa raittius- toimintana. Tehdään vaan asioita yhdessä selvin päin.
– Raittiustyössä on kaksi ensisijaista tavoitetta. Meidän tulee kääntää lause ”raittius on noloa” toisin päin ja osoittaa sen sijaan kännäämisen olevan noloa aivan niin kuin tupakoinnille on viime vuosina tapahtunut. Toinen on sellaisen toiminnan järjestäminen, johon ei liity päihteitä. Ei kaikkea tarvitse mainostaa raittiustoimintana. Tehdään vaan asioita yhdessä selvin päin, siitä se lähtee, Villanen summaa.

Villanen ei aja yhdistyksille valmiita toimintamalleja, vaan lähtee kuuntelemaan yhdistysten tarpeita ja voimavaroja. Tavoitteet ja askelmerkit katsotaan sitten, kun tiedetään millaisilla valmiuksilla eri yhdistyksissä toimitaan. Asetelma muistuttaa pitkään poteroissaan ja juoksuhaudoissaan taistelleiden sotilaiden rohkaisemista, vaikkei Villanen täydennys- tai viihdytyskomppanian mies olekaan.

– Olennaista on tukea ja kannustaa yhdistyksiä olemaan aktiivisia, luomaan yhteyksiä ja toimimaan omalla paikkakunnallaan. On yhteinen asiamme muuttaa koko maan asenteita niin, ettei leimata raittiita tai raittiutta ylipäänsä negatiivisesti. Nykyisen yhteiskuntamme keskellä on oikeasti rohkea valinta, ettei juo alkoholia. Siihen tarvitaan itsekuria ja selkärankaa, koska kyseessä ovat yleinen asenneilmapiiri ja totutut elintavat. Alkoholi on lopultakin vain elintarvikkeiden tuoteryhmän reunamille määriteltävä kyseenalainen päihdyttävä aine.

Joni Villasen löytää instagramista nimellä villanenphoto.

Teksti: Marko Kailasmaa, Valokuvat: Joni Villanen

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet ensimmäinen ottamassa kantaa! Tähän aiheeseen ei ole vielä annettu yhtään vastausta.