Tuore tutkimustulos kyseenalaistaa alkoholin viralliset riskirajat

Suomalaistutkimuksen mukaan alkoholia voisi vähäisillä riskeillä käyttää korkeintaan yhden annoksen joka toinen päivä. Alkoholin käytön riskirajaksi on määritelty Suomessa miehillä … Jatka lukemista Tuore tutkimustulos kyseenalaistaa alkoholin viralliset riskirajat

Alkoholin-riskirajat

Suomalaistutkimuksen mukaan alkoholia voisi vähäisillä riskeillä käyttää korkeintaan yhden annoksen joka toinen päivä.

Alkoholin käytön riskirajaksi on määritelty Suomessa miehillä kaksi annosta tai naisilla yksi annos alkoholia päivässä. Yksi annos on esimerkiksi yksi pullo keskiolutta tai lasi viiniä. Virallisen ohjeistuksen mukaan mies voisi siis juoda vähäisillä terveysriskeillä 14 annosta alkoholia viikon aikana, vuoden ympäri, vuodesta toiseen.

Helsingin yliopiston tekemä tutkimus kuitenkin osoitti toisin. Jo noin kuuden alkoholiannoksen nauttiminen viikossa nostaa merkitsevästi kuoleman riskiä. Parikymmentä annosta viikossa juovilla kuoleman riski on jo yli kaksinkertainen verrattuna vähän tai ei lainkaan alkoholia käyttäviin.

Tutkimus tehtiin seuraamalla lähes 15 000 suomalaista 24–60-vuotiasta kaksosta kolmen kymmenen vuoden ajan. Heikot perimätekijät eivät selitä havaittua alkoholin käyttöön liittyvää kuoleman riskiä. Myös ikä, sukupuoli, tupakointi, liikunta ja muut terveyteen vaikuttavat tekijät huomioitiin.

Tutkimusta johtanut professori Jaakko Kaprio tiivistää tuloksen yksiselitteisesti:

– Suomessa käytettyjä alkoholin käytön riskirajoja tulisi laskea.

– Enintään yksi annos joka toinen päivä.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu Addiction-tiedelehdessä viime marraskuussa.

Tutkimustulos ja viralliset riskirajat koskevat alkoholin terveydellisiä vaikutuksia. Niissä ei oteta kantaa alkoholin käytön vaikutuksista mielialaan. Monet ovat havainneet vähäisenkin alkoholin käytön lopettamisen vaikuttavan mielialaan myönteisesti.

Teksti ja kuvitus: Janne Valkeapää

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet ensimmäinen ottamassa kantaa! Tähän aiheeseen ei ole vielä annettu yhtään vastausta.