Alkoholi ja syöpä

Alkoholin ja syövän yhteys todistettiin tieteellisesti viimeistään 1988 eli 30 vuotta sitten (1). Silloin tupakkateollisuus laittoi vielä kovin kampoihin tutkijoille, … Jatka lukemista Alkoholi ja syöpä

Alkoholin ja syövän yhteys todistettiin tieteellisesti viimeistään 1988 eli 30 vuotta sitten (1). Silloin tupakkateollisuus laittoi vielä kovin kampoihin tutkijoille, jotka olivat todistaneet tai epäilivät tupakoimisen yhteyttä syöpään. Nyt tupakkatoimijat ovat joutuneet taipumaan vastaansanomattoman tieteellisen todistustaakan edessä, mutta alkoholiteollisuus pyrkii yhä hämärtämään kuluttajien käsityksiä tupakkateollisuuden umpeutuneita polkuja rämpien.

Alkoholiteollisuuden lobbaus on nyt voimissaan taustatukenaan päivittäistavarakauppa, joiden molempien intressissä on alkoholin valmistuksen ja myynnin – ja sitä kautta myös kulutuksen – lisääminen. Hallituksen esitys on enemmän alkoholitoimijoiden etuja ajava kuin suomalaisten kansanterveyttä ja hyvinvointia edistävä. Läpi mennessään se lisäisi alkoholin kulutusta noin 7 prosentilla.

Suun, nielun ja ruokatorvisyövän saamisen riski on runsaasti alkoholia käyttävällä viisinkertainen verrattuna alkoholia käyttämättömiin tai sitä vain satunnaisesti käyttäviin, kurkunpääsyövän riski on kolminkertainen, maksasyövän kaksinkertainen ja paksusuoli- ja peräsuolisyövän sekä rintasyövän riski puolitoistakertainen. Nämä tiedot selvisivät kansainvälisestä jättimäisestä tutkimuksesta, jossa yhdistettiin tiedot 572 vertaisarvioidusta tieteellisestä artikkelista, jotka käsittelivät 486 538 syöpätapausta (2).

Kaikista maailman syöpäkuolemista 5.8 % on yhteydessä alkoholiin (3) ja kaikki alkoholijuomat lisäävät syöpäriskiä. Syövän kannalta ei ole merkitystä, juoko ihminen viiniä, olutta, siideriä vai viinaa. Ratkaisevaa on alkoholin määrä. Runsaasti alkoholia käyttävän riski saada syöpä on pahimmillaan viisinkertainen muihin verrattuna. Alkoholin kokonaiskulutuksen kasvaessa kohtuukäytön ylärajoilla keikkuvia alkoholin riskikuluttajia siirtyy yhä enemmän ongelmakäyttäjiksi, jolloin haitat ja kustannukset kasvavat.

Alkoholilaista päättävän kansanedustajan tulee tiedostaa nämä faktat ja ymmärtää alkoholin osuus myös syövän aiheuttajana lain sisällöstä päättäessään.

Martti Vastamäki, LKT,
käsikirurgian dosentti
puheenjohtaja, Raittiuden Ystävät ry

Lähteet

  1. Zakhari S. Alcohol and the cardiovascular system: molecular mechanisms for beneficial and harmful action. Alcohol Health Res World. 1997; 21:21-9.
  2. Bagnardi V, Rota M, Botteri E, Tramacere L, Islami F, Fedirko V et al. Alcohol consumption and site-specific cancer risk: a comprehensive dose-response meta-analysis. Br J Cancer. 2015;112:580-593.
  3. WHO Global status report on alcohol and health 2014. http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/112736/1/9789240692763_eng.pdf

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet ensimmäinen ottamassa kantaa! Tähän aiheeseen ei ole vielä annettu yhtään vastausta.