Työtä kansanterveyden puolesta

Arvoisa lukija, Vuoden alussa jouduimme toteamaan, miten maamme päättäjät Arkadianmäellä äänestivät limuviinat ja miedot viinit ruokakauppoihin. Saimme tuta, miten ”rahan valta” vaikuttaa politiikkaan…

raitis.fi-lehden numeron 2/2018 kansi

Pääkirjoitus, raitis.fi-lehti 2/2018

Arvoisa lukija, Vuoden alussa jouduimme toteamaan, miten maamme päättäjät Arkadianmäellä äänestivät limuviinat ja miedot viinit ruokakauppoihin. Saimme tuta, miten ”rahan valta” vaikuttaa politiikkaan, kun pieni mutta vahva alkoholitoimijoiden joukko voitti lobbauksessa kansanterveyttä puoltavien asiantuntijoiden äänen. Ja jatkoa seurasi, kun Kokoomuksen puoluekokous hyväksyi Kokoomusnuorten esityksen Alkon monopolin purkamisesta.

Kysymyksessä on selvä poliittinen jatkumo, jonka tarkoituksena on edelleen vahvistaa alkoholitoimijoiden ja päivittäistavarakaupan taloudellista asemaa kansakunnan hyvinvoinnin kustannuksella.

Harvat suomalaiset tietävät, että Alkon monopolista luopuminen olisi kansan hyvinvoinnin kannalta vakava virhe. Alkossa yksinoikeudella myytyjen juomien vähittäismyynnin aloittaminen päivittäistavarakaupoissa johtaisi niiden myyntipisteiden lisääntymiseen tuhansilla ja sen myötä myynnin ja kulutuksen sekä samalla alkoholihaittojen merkittävään lisääntymiseen. Lisäksi menetettäisiin valtiovallan merkittävät mahdollisuudet säädellä alkoholin kulutusta.

Helposti unohdetaan, että alkoholin liikakäyttö, jota jossain vaiheessa kutsutaan alkoholismiksi, on sairaus, jonka voittamiseen tarvitaan muutakin kuin yksilöä itseään. THL:n Juomatapatutkimuksen perusteella Suomessa arvioidaan olevan 500 000 – 600 000 alkoholin riskikäyttäjää. Siksi tarvitaan valtiovallan lainsäädännöllisiä toimia sairauden aiheuttajan saatavuuden vähentämiseksi, hinnan pitämiseksi sopivalla kulutusta hillitsevällä, mutta ei matkustajatuontia liikaa lisäävällä tasolla.

Lisäksi tarvitaan varsinkin lapsiin ja nuoriin kohdistuvan alkoholimainonnan merkittävää rajoittamista. Tarvitaan myös mm. nopeasti käytettävissä olevia sairauden hoito- ja vieroituspaikkoja sitä haluaville ja hyvin järjestettyä vertaistukea.

Terveiden päihteettömien elämäntapojen esiin tuomiseksi on siis tehtävä entistä enemmän työtä. Ilonani onkin mainita Raittiuden Ystävien Saisinko puheenvuoron -tilaisuudet, joita järjestetään ympäri Suomea vuoden aikana. Ensimmäisessä tilaisuudessa 5.4. Salossa noin 70 osallistujaa kuulivat esityksen alkoholin ja syövän yhteydestä sekä tilannekatsauksen huumeista Salon seudulla. Tämä esitys avasi varmasti monien silmiä.

Nuorten terveystapatutkimuksessa on seurattu valtakunnallisin kyselyin 12–18-vuotiaiden nuorten terveystottumuksia vertailukelpoisin menetelmin joka toinen vuosi vuodesta 1977. Raittiiden osuuden lisääntyminen pysähtyi vuosien 2015 ja 2017 välillä. Samoin pysähtyi alkoholin käytön ja humalajuomisen pitkään jatkunut väheneminen. Alkoholin käyttö oli kuitenkin edelleen hieman harvinaisempaa kuin neljä vuotta aikaisemmin. Useimmiten alkoholin ostaa nuorille yhä joku muu. Limuviinat ja alkoholijäätelö tuskin auttavat tässä suotuisaan suuntaan.

Tästä numerosta löytyy muun muassa Lea Ansamaan mielenkiintoinen ajatusleikki ”Mielikuvitusmatka päihteettömään kuukauteen”. Kun siihen linkitetään 100-vuotiaan kunniajäsenemme professori Ilmari Koppisen mukaelma Martin Luther Kingin unelmasta: ”Meillä on unelma, että ihmiskunnan lapset saavat tulevaisuudessa syntyä ja kasvaa lähimmäisenrakkautta ja terveyttä korostavissa perheissä, ja että kaikki alkoholi- ja huumemyrkkykauppiaat ovat muuttuneet terveellisten ja elämää tukevien hyödykkeiden kauppiaiksi”, voinemme todeta, että päämäärä ainakin on tiedossa.

Martti Vastamäki
puheenjohtaja
Raittiuden Ystävät ry

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet ensimmäinen ottamassa kantaa! Tähän aiheeseen ei ole vielä annettu yhtään vastausta.