Raittiuden Ystävät ry:n eduskuntavaalitavoitteet 2019

Elintarvikeliikkeissä, kioskeissa ja huoltoasemilla myytävien alkoholijuomien alkoholipitoisuuden enimmäismäärää (5,5 prosenttia) ei saa korottaa, eikä myynnin aikarajoituksia vapauttaa entisestään, koska jo … Jatka lukemista Raittiuden Ystävät ry:n eduskuntavaalitavoitteet 2019

  • Elintarvikeliikkeissä, kioskeissa ja huoltoasemilla myytävien alkoholijuomien alkoholipitoisuuden enimmäismäärää (5,5 prosenttia) ei saa korottaa, eikä myynnin aikarajoituksia vapauttaa entisestään, koska jo vuoden 2018 aikana alkoholin kokonaiskulutus lisääntyi, vaikka 5,5-prosenttirajan sallinut uusi alkoholilaki tuli kokonaisuudessaan voimaan vasta 1.3.2018. Kaupoissa myytävien alkoholijuomien enimmäisprosenttirajan korottaminen vielä tästä korkeammaksi lisäisi entisestään alkoholinkulutusta, päivittäistavarakauppojen alkoholijuomavalikoimaa ja määriä sekä niiden saamaa huomiota kuluttajien, myös alaikäisten parissa.
  • Alkoholin myyntimonopoli on säilytettävä, jotta valtio kykenee edelleen vaikuttamaan alkoholinkulutukseen ja siten kansanterveyteen maassamme. Ikärajavalvonta, tuotetietoisuus ja alkoholijuomien sallitut myyntiajat toteutuvat parhaiten vain myyntimonopolin säädellessä vastuullisesti myyntiä.
  • Alkoholinkulutusta on ohjattava entistä enemmän kodeista ja julkisilta paikoilta valvottuihin olosuhteisiin, jotta kulutuksen välittömässä läheisyydessä elävät lapset, vanhukset, muut heikompiosaiset sekä ympäristö eivät kärsisi juomisen seurauksista. Tämä oli vuonna 2018 voimaan tulleen alkoholilain uudistamisprosessin alkuperäisiä ja ensisijaisia tavoitteita, joka ei kuitenkaan toteutunut lakiuudistuksen myötä, koska nyt alkoholia kulutetaan entistä enemmän juuri kotona.
  • Maan eduskunnan ja hallituksen tulee entistä kattavammin huolehtia siitä, etteivät suomalaiset altistu päihdehaitoille. Tämä edellyttää vastuullisempaa päihdepolitiikkaa, tarvittaessa merkittäviä rajoituksia päihteiden myynnille ja muulle levittämiselle sekä kaikkiaan kansalaisten terveyden ja hyvinvoinnin säilyttämisen kannalta perusteltuja päätöksiä.
  • Nikotiiniton Suomi vuoteen 2030 mennessä on välttämätön tavoite tupakka- ja muista nikotiinituotteista aiheutuvien kansansairauksien ehkäisemiseksi. Sen rinnalla tulee asettaa tavoitteeksi myös alkoholista ja muista päihteistä aiheutuvien haittojen entistä laajamittaisempi ja tehokkaampi torjuminen. Kannabiksen myyntiä ei tule vapauttaa. Maamme tulee asettaa päämääräkseen Päihdehaitoista vapaa Suomi 2040 -tavoite.

Lisäksi Raittiuden Ystävät ry kannattaa Ehkäisevän päihdetyön verkoston jäsenenä verkoston eduskuntavaalitavoitteita: http://www.ept-verkosto.fi/eduskuntavaalit-2019-0

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet ensimmäinen ottamassa kantaa! Tähän aiheeseen ei ole vielä annettu yhtään vastausta.