Kannabista ei pidä laillistaa

Kokoomusnuoret vaativat tuoreessa 50-sivuisessa tavoiteohjelmassaan, että kannabistuotteiden kasvatus, hallussapito ja myynti itsehoitolääkkeenä laillistetaan. Kokoomusnuorten aikaisempi kanta oli kannabiksen käytön ja … Jatka lukemista Kannabista ei pidä laillistaa

Kokoomusnuoret vaativat tuoreessa 50-sivuisessa tavoiteohjelmassaan, että kannabistuotteiden kasvatus, hallussapito ja myynti itsehoitolääkkeenä laillistetaan. Kokoomusnuorten aikaisempi kanta oli kannabiksen käytön ja pienien määrien hallussapidon dekriminalisointi. Kokoomusnuorten puheenjohtaja, ympäristöekonomian opiskelija Matias Pajula iloitsee tavoiteohjelmansa edistyksellisyydestä: ”Ohjelmassa selkeä länsi- ja vapauslinja näkyy ja kuuluu kirkkaana läpi koko ajan.” Nuorisojärjestön mukaan kannabiksen laillistaminen madaltaisi ongelmakäyttäjien hoitoon hakeutumisen kynnystä.

Ei ihme, jos Kokoomuksen puheenjohtajalla Petteri Orpolla kuuluu olevan vaikeaa välillä. Pitkään oppositiossa, jossa Perussuomalaiset pyrkivät viemään kaiken huomion. Ja vielä nuoretkin puukottavat selkään ajatuksilla, jotka paremminkin sopisivat ehkä Vihreiden ajatusmaailmaan. Ainakin Vihreiden puheenjohtaja on jo pitkään puhunut kannabiksen puolesta.

Ja mitä mahtaisi manan majoille jo vuosia sitten poistunut tuttavani Kansaneläkelaitoksen entinen pääjohtaja Jaakko Pajula tuumata nimensä uusiokäytöstä näissä merkeissä. Tai mitä ajattelee asiasta entinen Kokoomuksen ”remonttimies”, myös Kokoomusnuorten keulakuvana aikoinaan toiminut Ilkka Suominen asiasta. Luen juuri hänen mielenkiintoista ja varsin rehellisen tuntuista elämänkertaansa. Siinä ei tosiaankaan kerrota, että Ilkka olisi kannattanut kannabiksen laillistamista.

Matias Pajulan ja kumppanien vaatimukset näissä asioissa kuvastavat hyvin sitä, miten nuorena joudutaan ottamaan kantaa tosi tärkeisiin asioihin tiedon puutteesta johtuvien köykäisten perustelujen kanssa. Kannabiksen laillistamisen katastrofaalisista vaikutuksista saa helposti tietoa mm. Suomen kokoisen Yhdysvaltojen Coloradon osavaltion virallisista tiedoista verkkohaulla RMHIDTA 2019. Helposti selviää, että kaikki kannabiksen vapauttamisesta johtuviksi pelätyt uhkakuvat toteutuivat, kuolemia ja pikkulasten myrkytyksiä myöten.

Useimmat nuoret ”tulevat järkiinsä” jossain vaiheessa. Niin minäkin. Nelikymppisenä olin vankasti sitä mieltä, että alkoholi on vapautettava maassamme ”Euroopan malliin”. Siitä seuraisi ehkä 5 tai 10 vuoden humala ja sitten kansa raitistuisi. Aika pian opin kokemuksen, tilastojen ja tiedon lisääntymisen myötä, ettei tämä teoria pidä paikkaansa. Matias Pajulalle ja hänen vasalleilleen toivon samanlaista valistumista. Profiloitua voi muutenkin kuin hassuilla ehdotuksilla.

Martti Vastamäki
LKT, käsikirurgian dosentti, professori
puheenjohtaja, Raittiuden Ystävät ry – maamme vanhin 167-vuotias kansalaisjärjestö

Professori Martti Vastamäen esitelmä kannabiksen haitallisuudesta.

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet ensimmäinen ottamassa kantaa! Tähän aiheeseen ei ole vielä annettu yhtään vastausta.