Meidän pappa ei ole koskaan humalassa

Niin totesivat 6-vuotias Piia ja 3-vuotias Minna iloisina äidilleen pihalta sisään tullessaan. Naapurin setä oli juuri tullut kotiin hoiperrellen kilisevää … Jatka lukemista Meidän pappa ei ole koskaan humalassa

Niin totesivat 6-vuotias Piia ja 3-vuotias Minna iloisina äidilleen pihalta sisään tullessaan. Naapurin setä oli juuri tullut kotiin hoiperrellen kilisevää muovikassia retuuttaen. Naapurin setä on kyllä ihan mukava ja asiallinen, välillä hauskakin mies, mutta silloin tällöin hän ”ottaa vapaalle”. Eli juo itsensä humalaan ja tulee taksilla kotiin hoiperrellen rivitalon pihan läpi asunnolleen lasten katsellessa. Niin tai joi itsensä humalaan. Setä nimittäin kuoli muutama kuukausi sitten juuri eläkkeelle päästyään. Tyypillinen runsaasti alkoholia käyttävän kuolema. Ruokatorvisyöpä vei miehen.

Suuret alkoholimyönteisemmässä yhteiskunnassa kasvaneet ikäluokat ovat eläköityneet. Heidän alkoholinkäyttönsä on viime aikoina ollut paljon esillä julkisuudessa.  Omaiset ovat olleet huolissaan ja kaivanneet ohjeita, miten iäkkäiden läheisten juomiseen tulisi suhtautua. Ikäihmisten, 65-vuotiaiden seniorien alkoholinkäyttö on nimittäin tutkimusten mukaan viime vuosina lisääntynyt ja kasvu näyttäisi edelleen jatkuvan. Koronapandemia on myös lisännyt alkoholinkulutusta.

Alkoholin runsaan käytön tiedetään aiheuttavan haittoja sekä ihmisen fyysiselle, psyykkiselle että sosiaaliselle hyvinvoinnille. Ikääntynyt on alttiimpi näille haitoille elimistössä iän myötä tapahtuvien muutosten takia. Alkoholin säännöllinen käyttö lisää limakalvosyöpien riskin moninkertaiseksi alkoholia käyttämättömiin verrattaessa. Osa alkoholista nimittäin hajoaa limakalvolla heti suusta alkaen acetaldehydiksi, joka tiedetään voimakkaaksi syöpää aiheuttavaksi aineeksi.

Tutkimusten mukaan vanhuksilta ei yleensä kysytä päihteidenkäytöstä ja jopa ammattilaiset katsovat alakulon kuuluvan vanhan ihmisen elämään. Sitä selitetään muun muassa yksinäisyydellä, ahdistuneisuudella ja vanhuuden kivuilla. Mutta yllättävän monella seniorilla syynä on alkoholi. Kohtuullista runsaampi alkoholinkäyttö merkitsee avuntarpeen lisääntymistä.

Jos oma tai läheisen päihteidenkäyttö mietityttää, kannattaa se ottaa puheeksi. Omasta päihteidenkäytöstä voi puhua läheiselle tai sosiaali- ja terveydenhoitohenkilökunnalle. Tarvitaan muutakin kuin kieltoja ja kehotuksia lopettaa tai vähentää päihteidenkäyttöä. Tuomitsematon puhuminen hälventää ahdistusta, häpeää ja syyllisyyttä.

Apua voi löytyä myös puhelinneuvonnasta, kuten Raitis Linjalta, joka auttaa numerossa 0800 508 230. Samoin Hengähdä hetkeksi-projektimme voi auttaa, kun eri puolella Suomea järjestetään esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia ikäihmisille. Näissä tilaisuuksissa Raittiuden Ystävien asiantuntija kertoo alkoholista ikäihmisen käytössä ja kirurgiasiantuntija esitelmöi jostain senioreilla yleisesti esiintyvästä vaivasta kuten nivelkulumista, joiden jälkeen on varattu aikaa keskustelulle ja yleisön kysymyksille. Nämä tilaisuudet ovat olleet varsin tervetulleita varttuneille osanottajille.  Seniorikansalaisten mielenpirteyden ylläpitäminen on tärkeää ja samalla voi olla paikallaan sopivalla tavalla kannustaa alkoholin ja tupakan pois jättämiseen, koronasta huolimatta.

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet ensimmäinen ottamassa kantaa! Tähän aiheeseen ei ole vielä annettu yhtään vastausta.