Perustietoa koronarokotuksesta

Koronapandemia on nyt leviämisvaiheessa monella alueella Suomessa. Tämä tarkoittaa sitä, että viranomaisten ja terveydenhuollon henkilökunnan ja samalla koko kansan mahdollisuudet … Jatka lukemista Perustietoa koronarokotuksesta

Koronapandemia on nyt leviämisvaiheessa monella alueella Suomessa. Tämä tarkoittaa sitä, että viranomaisten ja terveydenhuollon henkilökunnan ja samalla koko kansan mahdollisuudet hallita tilannetta saattavat joutua liian suureelle koetukselle. Olemme lähinnä omien toimenpiteidemme, mm. suhteellisen ankarienkin rajoitusten avulla säästyneet esim. naapurimaamme Ruotsin kohtalolta. Siellähän on koronaan kuolleitakin reilusti yli 7000, kun meillä täällä koti-Suomessa vain vähän yli 400. Onneksi koronarokotus on nyt tulossa Suomeenkin!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan ensimmäiset koronarokotteet ovat tulossa maahamme vuodenvaihteessa. Yksi tulossa olevista rokotteista on brittiläis-ruotsalaisen lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämä rokote. Se toimii keskimäärin 70-prosenttisesti koronavirusta vastaan, mutta teho voi nousta jopa 90 prosenttiin. Kliinisiin rokotetesteihin on heillä osallistunut kaikkiaan yli 20 000 ihmistä, joista osa on saanut kaksi annosta uutta rokotetta ja osa lumelääkettä. Rokotetta saaneista osallistujista kukaan ei ole saanut vakavaa, sairaalahoitoa vaatinutta koronatartuntaa. Myöskään merkittäviä sivuvaikutuksia ei ole havaittu. Pfizerin ja Modernan koronarokotteen teho on ilmoitettujen tietojen mukaan jopa 94 %.

Keväällä noin 70 % suomalaisista olisi ottanut koronarokotteen, jos se tulee saataville ja sitä suositellaan, selvisi THL:n toteuttamasta kyselytutkimuksesta. Tällä hetkellä tilanne on samanlainen. On ymmärrettävää, että osa kansalaisista empii asiassa, kun mieleen tulee sikainfluenssarokotteen narkolepsiasivuvaikutukset. Pieni osa näistä rokotevastaisista väittää, että viranomaisiin ei voi luottaa ja että päättäjät ovat lääketehtaiden asialla. Vielä pienempi osa uskoo jopa, että rokotteen mukana annetaan kansalle jotain mikä ei rokotteeseen kuulu. 

Tässä kannattaa tehdä mielessään riskiarvio. Jos koronaan sairastuu vaikeassa pandemiassa tuhannesta suomalaisesta joka kymmenes, joista siihen kuolee joka sadas eli 1 ‰ tuhannesta, kuolleita tulee Suomessamme 550, jota lukua alammekin nyt lähestyä. 2009 maailmalle levisi sikainfluenssa, johon Pandemix-rokote tehosi hyvin. Se aiheutti kuitenkin noin 200 lapselle narkolepsian eli hallitsemattoman nukahtamistaipumuksen. Ennen Pandemixia Suomessa sairastui yksi lapsi sadastatuhannesta narkolepsiaan, Pandemixin käytön aikana kaksi lasta sadastatuhannesta. 

Koronarokotteista ei ole toistaiseksi raportoitu vakavia sivuvaikutuksia, vaikka sitä on annosteltu kymmenille tuhansille ihmisille. On kuitenkin otettava huomioon, että seuranta-aika näillä ryhmillä on vielä kovin lyhyt, varmuudella alle vuoden kaikilla.

Ainakin tämän kirjoittajalle on selvää, että ilmeisesti kymmeniä kertoja pienempi riski on saada koronarokotteesta jotain vakavaa sivuvaikutusta, kun verrataan riskiin saada itse tauti pidättäytymällä rokotuksesta.

Martti Vastamäki
professori, LKT

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet ensimmäinen ottamassa kantaa! Tähän aiheeseen ei ole vielä annettu yhtään vastausta.