Yhdistyksen historia

Raittiustyö on elänyt ja mukautunut kunkin aikakauden myötä, mutta sen liikkeelle panevat voimat eivät ole muuttuneet: Huoli siitä kuinka vähentää päihteiden aiheuttamia yhteiskunnallisia ja inhimillisiä haittoja – ja toisaalta – halu elää terveempää ja merkityksellisempää elämää sekä tarjota siihen muillekin mahdollisuus.

Raittiuden Ystävät ry on yhteiskunnallinen vaikuttaja ja Suomen vanhin raittiuskeskusjärjestö vuoteen 1853 ulottuvalla historiallaan. Järjestö on ollut monella tapaa suomalaisen kansalaistoiminnan ja sivistystyön uranuurtaja luomalla suomenkielisen järjestäytyneen yhdistystoiminnan perusteita sekä monenlaista kulttuuri-, urheilu- ja muuta toimintaa.

Tähän on koottu tiivistetysti Raittiuden Ystävien ja Suomen raittiustyön historiaa. Voit myös tutustua historialliseen raittiusjulistenäyttelyyn.

Raittiuden Ystävät ry:n yli 160-vuotinen taival

kokouspihalla

Raittiuden Ystävien panos suomalaisen yhteiskunnan kehitykseen ulottuu pitkälle menneisyyteen. Kuvassa kokous toissa vuosisadan puolelta.

Tapahtumia 1853 – 1883
(Matti Jääskinen 1986,
Tom Anthoni-Koivuluhta 1997)
1853
Venäjän Tsaari Aleksanteri II hallitsijana.

Raittiuskirjasten toimikunta perustetaan Helsingin Seurahuoneella (nykyinen kaupungintalo) pidetyssä kansalaiskokouksessa. Toimikuntaan valitaan professorit Stepan Baranovski, Matias Akiander ja Gabriel Rein, fil.tri. J.V. Snellman ja toimittaja, fil.maist. August Schauman.
kolikotVarainkeräys raittiuskirjasten julkaisemiseksi tuottaa vuoteen 1856 mennessä 2979,96 ruplaa (hopeaa) eli nykyrahassa noin 270000 mk. Lahjoittajia on 7666.
1854
Krimin sota. Englantilais-ranskalainen laivasto hyökkäsi myös Ahvenanmaalle (Oolannin sota)

Kolme ensimmäistä raittiuskirjasta julkaistaan. Ne ovat Kolme päivää Sairion kylässä, kirj. Elias Lönnrot, Rampa Lauri (suomennos) ja Paimelan ukko (kirjoittaja tuntematon).
1856

Saimaan kanava valmistuu
Ensimmäiset suomalaiset postimerkit


tommiKansan syviä rivejä aikanaan sykähdyttänyt kuvakirja Turmiolan Tommi ilmestyy.
1860

Suomelle oma raha, markka


Kohtuuden Ystävät -yhdistyksen säännöt vahvistetaan 13.3. Yhdistys perustetaan Raittiuskirjasten toimikunnan tilalle. Puheenjohtajaksi valitaan prof. Gabriel Rein. Käytännössä yhdistyksen asioita hoitavat kuitenkin rahastonhoitajat R.A. Renvall ja August Schauman (vuodesta 1870 alkaen). Kohtuuden Ystävät julkaisee v. 1860-1883 14 uutta raittiuskirjasta ja ottaa uudet painokset neljästä kirjasesta. Suunniteltua raittiusjärjestötoimintaa yhdistys ei saa käynnistettyä.
1883

perheLääketiet.lis. A.A. Granfelt valitaan vuosikokouksessa 24.5. Kohtuuden Ystävien uudeksi esimieheksi. Toiminta laajennetaan paikallisyhdistysten perustamista ja suullista valistustoimintaa käsittäväksi.

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Olet ensimmäinen ottamassa kantaa! Tähän aiheeseen ei ole vielä annettu yhtään vastausta.