raitis.fi-lehti – Ohjeet kirjoittajille

raitis.fi-lehdessä julkaistaan sekä ammattikirjoittajien, että muiden lukijoiden kirjoituksia. Tässä ohjeita kirjoittajille.

Teksti:

 • Tekstin pituudet: Yksi sivu on noin 4500 merkkiä välilyönteineen ja aukeama kuvineen on noin 7000 merkkiä. Kaksi aukeamaa on noin 14 000 merkkiä.
 • Lähteet: Kerro mihin mahdolliset väitteesi perustuvat. Onko kyseessä tutkimus, lehtiartikkeli tai kenties oma mielipide? Kerro lähteesi täsmällisesti.
 • Jätä pois tavutus ja erityiset tekstin muotoilut.
 • Älä käytä enter-näppäintä rivinvaihtoon.
 • Muista mainita kirjoittajan nimi!

Kuvat:

 • Artikkelimaisesti kirjoitettujen juttujen yhteydessä lähetettyjen kuvien on hyvä vastata seuraavia kriteereitä.
  1. Vähintään neljä kuvaa. Älä säästele filmiä kuvaustilanteessa. Ota erilaisia, mielenkiintoisia kuvia. Kaikkia kuvia ei yleensä julkaista, mutta useammasta kuvasta on parempi valita eikä ylimäärisen kuvan ottaminen kuvaustilanteessa ole iso vaiva. Poikkeuksena on yhden sivun jutut (2500 merkkiä), joihin ei tarvita kuvaa.
  2. Kuvakulma/liike/toiminta. Jokaisessa kuvassa on hyvä olla vähintää yhtä seuraavista: Epätavallinen kuvakulma, luonnollinen liike tai tilannekuva toiminnasta. Näin kuvista tulee mielenkiintoisia. Pönöttäviä henkilökuvia ei julkaista!
  3. Ympäristö mukaan. Toivomme mukaan myös ainakin yhden kuvan, jossa kuvattava kohteen lisäksi otetaan mukaan myös reilusti maisemaa tai muuta taustaa.
 • Herätä ajatuksia! On suositeltavaa käyttää kuvissa aiheeseen sopivia vastakohtaisuuksia ja muita ajatuksia herättäviä ideoita. Äitien päihteiden käytöstä kertovassa jutussa voisi olla kuvana esimerkiksi alkoholipullo äitiyspakkauksessa.
 • Painolaatuinen kuva on tiedostokooltaan vähintään noin 2 MB. Pienempi kuva ei välttämättä ole painolaatuinen.
 • Skannatessa paperikuvia käytä tarpeeksi suurta tarkkuutta (300 dpi). Jos tiedostokoko on yli 2 MB, kuva on luultavasti tarpeeksi tarkka.
 • Kuvaoikeudet: Muista mainita kuvaajan nimi tai kuvalähde jokaiselle kuvalle. Sinulla tulee olla oikeudet kaikkiin antamiisi kuviin. Netistä otettuja kuvia ei siis voi käyttää!

Toimitus pidättää oikeuden muokata, rajata ja lyhentää lehteen lähetettyjä tekstejä ja kuvia, hyviä toimituksellisia tapoja noudattaen. Samaa aineistoa voidaan julkaista myös raitis.fi-lehden nettiversiossa ja muualla Raittiuden Ystäviin liittyvässä julkaisutoiminnassa.

Lähetä teksti ja kuvat osoitteeseen marko.kailasmaa(at)raitis.fi.

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Olet ensimmäinen ottamassa kantaa! Tähän aiheeseen ei ole vielä annettu yhtään vastausta.