Selväpäistä puuhaa, päihteetöntä ilonpitoa? – tässä 7 vinkkiä

1. Uudet ja vanhat ystävät

Vieraisille! Milloin viimeksi kyläilit tai kutsuit vieraita kotiisi? Entä se uusi kaveri naapurissa, töissä tai kurssilla? Mikset kutsuisi häntä mukaan? Rohkeasti vaan, ei siinä mitään häviä! Harmillisen moni elää siinä käsityksessä, että ihmisten tapaamiseen tarvittaisiin pulloa. Ei tarvita. Eikä hiprakka tapaamista myöskään paranna. Siis ihan oikeasti.

Tee siitä numero. Mutta mistä syy tuttujen tapaamiseen? Älä odota syitä, vaan löydä syy! Asioista voi aina ”tehdä numeron”. Kaikenlaiset kissanristiäiset ovat hyviä syitä, kun se johtaa yhteiseen mukavaan. Miten olisi matonpesutalkoot tai yhteinen iltalenkki? Kokkasinko liikaa? Kutsu kaveri illalliselle! Entä täyttääkö hamsterisi vuosia? Tottahan sitä pitää juhlistaa!

2. Elvytä vanha harrastuksesi tai etsi uutta

Työväenopistot, seurat ja yhdistykset ylläpitävät monenlaista puuhastelua ja harrastusta. Miten olisi, jos tänä vuonna opettelisitkin neulomaan, lähtisit pelaamaan sählyä, lautapelejä tai menisit mukaan tanssiseuran toimintaan? Aloittaessa on aina pieni kynnys, mutta kun löydät sen oikean jutun, se maksaa itsensä monin verroin takaisin!

Katso myös paikallisen raittiusyhdistyksen tiedot!

3. Päihteettömät baarit ja bailupaikat

Tarpeellista asiaa? Jaa nämä 7 vinkkiä myös kavereille:
Selväpäinen sosiaalisuus on levinnyt myös bilettämiseen. Ruotsissa ja Brittein saarilla jo jonkin aikaa jyllännyt alkoholittomien baarien trendi on rantautumassa myös Suomeen. Tässä esimerkiksi muutamia tahoja, jotka tiedottavat päihteettömistä pippaloista Facebookin kautta:

4. Lähde liikkeelle!

Löydä kulttuuri. Olisiko aika käydä tuulettumassa? Mitä sinä haluaisit seuraavaksi nähdä? Seuraa paikkakuntasi kulttuuritarjontaa lehdistä ja netistä.

Lenkille tai ladulle? Entä tunnetko paikkakuntasi ulkoilumaastot ja -mahdollisuudet? Pururadat ja luontopolut ovat varsinaisia salattuja helmiä, jotka tarjoavat ilmaista ja helppoa virkistymistä. Useimmat kaupungit ja kunnat tarjoavat mukavia mahdollisuuksia tutustua jos jonkinlaiseen liikuntaan.

Toimi kuin turisti! Mitä turisti tekisi sinun kotipaikallasi? Oman paikkakunnan nähtävyydet ovat usein mielenkiintoisempia kuin luulemmekaan.

5. Mitä? Missä? Milloin?

Mitä menossa juuri nyt? Voit poimia sopivaa menoa vapaa-aikaan mm. seuraavista:

6. Kivaa kavereiden kanssa

Herkuttele itsesi iloiseksi! Kutsu kaverit kotiin ja pistäkää pystyyn lettubaari! Tai kuumalla säällä ihanan viileä jätskibaari. Tai entä hampurilaisbaari tai pizzabileet. Nyyttäriperiaate toimii hyvin kaikissa näissä. Muista myös alkoholittomat herkkudrinkit! Kannattaa kuitenkin muistaa syödä terveellisesti ja muistaa myös suun terveys!

Sovelletut seurapelit. Seura- ja lautapelit, kuten mölkky tai erilaiset kysymyspelit ovat jo sinällään mukavaa yhteistä ajanviettoa. Lisähauskaa on kuitenkin luvassa, jos pelistä pois putoavat saavat tehtäväkseen laulamisen, tanssin, vitsinkertomisen tai jotain muuta.

Naamiaiset. Ota teemaksi Abba tai vaikkapa suomalaiset urheilulegendat. Ilta saa rennon aloituksen, kun vieraat ovat jo valmiiksi virittäytyneet pois alkoholirooleista ja mahdollisista arkihuolista.

Oudot olympialaiset. Keksi omalle porukalle sopivat lajit. Mukana voi olla vaikkapa tikanheittoa vasemmalla kädellä, pujottelua silmät kiinni käsi kädessä esimerkiksi puutarhakalusteista tehdyn radan poikki, minisuunnistus arvoitusten perusteella pihapiirissä tai talossa jne. Lisää laji-ideoita löytää esimerkiksi googlettamalla tai muistelemalla Speden pelien klassikkolajeja.

7. Miten sanoa ”ei” tyrkyttäjille?

Niin kummallista kuin se onkin, omaa juomattomuutta voi joutua selittelemään. ”Miksi et juo kysymykseen” voi vastata kysymällä vastaavasti ”Miksi sinä juot?” Selvästä linjasta (toisin kuin monesti itsensä päihdyttämisestä) ei aiheudu ongelmia muille. Siinä ei siis ole mitään selitettävää.

Jos kuitenkin haluat välttää riskin jumittua keskusteluihin juomattomuuden syistä, voit aina valita alkoholittoman juoman, jota ei ulkonäön perusteella erota ”prosenttiliemistä”.

8. Raittiuskilpakirjoitukset

Esitä lähialueesi koululle tai kotikuntasi kouluille raittiuskilpakirjoitusten järjestämistä. Kirjoitukset ovat hieno mahdollisuus kuulla lasten ja nuorten ajatuksia terveellisistä elämäntavoista. Samalla opettajille tarjoutuu tärkeä tilaisuus muistuttaa nuorisoa hyvinvointia ylläpitävien valintojen merkityksestä niin kasvuiässä kuin myös myöhemmässä elämässään.

Kirjoita tässä kannanottosi aiheeseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet ensimmäinen ottamassa kantaa! Tähän aiheeseen ei ole vielä annettu yhtään vastausta.